Bota al contingut principal

El síndic de Compromís, Enric Morera, ha anunciat, que una de les primeres mesures que impulsarà el govern de canvi de la Generalitat Valenciana, que considera que tindrà el suport de totes les formacions que ho sustentaran, és la creació d’una comissió tècnica que durà a terme una auditoria del deute públic. Esta comissió serà dirigida per experts valencians i observadors forans, fins i tot pertanyents a observatoris i plataformes internacionals especialitzades en deute públic il·legítim.

Morera afirma que l’exemple a seguir és la comissió creada per la Presidenta del Parlament grec el passat 17 de març, complint de forma estricta amb un reglament de la UE (article 7.9 del Nº 472/2013), que obliga a tots els estats sota assistència financera a realitzar una auditoria exhaustiva dels seus comptes per a examinar com s’han originat els deutes. “En el nostre cas tenim l’assistència financera de l’Estat i el nostre deute ha crescut 25.000 milions en 4 anys, doblegant la preexistent. Nosaltres tenim verificats més de 5.000 milions il·legítims però sabem que l’anàlisi dels contractes i convenis, des de dins, donarà molta informació que ara no tenim”, ha assenyalat el síndic de Compromís.

Per a Morera, “l’augment exponencial del deute en els últims anys, especialment els que coincideixen amb el govern de Fabra que documenta tota l’era Camps, obliga a este treball. Cal revisar contracte a contracte, factura a factura. Les obligacions reconegudes i els drets de tercers, per a verificar els que són correctes i els que es poden repudiar. El nostre objectiu ha de ser depurar també responsabilitats judicials. Posar als culpables davant els tribunals. Que paguen si han fet mal al nostre futur”.

Finalment, Morera ha anunciat que es proposarà “una comissió tècnica del govern del canvi, formada per tots els partits que els sustenten, per a negociar una moratòria del pagament del dubte públic valenciana, que inclourà la negociació amb el govern central, per a poder atendre les necessitats bàsiques socials. Hui en dia, el pagament del deute i els seus interessos, són la segona conselleria en pressupost, una conselleria fantasma, que no fa res pels valencians i valencianes”.