Bota al contingut principal

La candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, ha reclamat la recuperació de la memòria històrica com a “condició per a tindre una democràcia forta” “Si no coneixem la nostra història no podem formar persones demòcrates i per tant tenir una democràcia forta”, ha indicat.

Mónica Oltra ha visitat aquest dimecres la ciutat d’Alacant per a participar en un acte en record a les víctimes del bombardeig ocorregut el 25 de maig de 1938 en la plaça del Mercat Central. Durant l’acte, els participants han deixat una dotzena de roses roges sobre el monument situat en la Plaça del 25 de Maig en commemoració de la massacre.

Al terme, Oltra ha assegurat que “no hi ha democràcia si la gent no sap el que va passar ací l’any 1938, si la gent no sap que ací es va bombardejar el dia que es venien sardines, perquè era el dia de més afluència, que la major part de morts van ser xiquets i dones que venien a comprar i que va ser una massacre que no coneix ningú en el nostre territori més pròxim ni tampoc a Espanya”.

En aquest sentit, ha comparat la situació d’altres territoris: “Tothom coneix el bombardeig de Guernika per part dels nazis, i la majoria de la població no coneix el bombardeig del mercat d’Alacant per part de les tropes feixistes italianes i açò és una anomalía”.

   “I per açò nosaltres hui volíem reivindicar aquest record, volem posar en el mapa la nostra memòria, perquè, ha lamentat, a Alacant no se sap que les tropes feixistes van matar a més de 300 persones, sobretot dones i xiquets i van ferir a més de mil en la major massacre de la Guerra Civil Espanyola”.

Per la seua banda, el candidat a l’Alcaldíade Alacant, Natxo Bellido, ha detallat que Compromís ha arreplegat en el seu programa electoral una sèrie de propostes “no solament per a fer homenatges sinó per a visibilizar i honrar la memoria”.

   “Tenim unes propostes destinades a posar en valor la memòria d’aquesta ciutat, és un valor importantíssim de cara a les nostres generacions per venir perquè és un valor de generar cultura democràtica que tant ens fa falta”, ha indicat Bellido.

Així, en col·laboració amb la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Compromís per Alacant proposa diverses mesures per a posar en valor que Alacant va ser l’última ciutat on va acabar la Guerra Civil.

En aquesta línia, Bellido ha proposat declarar BIC la zona del port on es van viure els últims moments de la Guerra Civil, col·locar en el Port l’obra ‘La Coloma d’acer’ d’Eusebio Sempere en memòria dels refugiats republicamos del Port, la denominació oficial del pas elevat del Port com a pas del Capità Dickson, i del moll de la zona Volvo com a moll Stanbrook.

Així mateix, Compromís aposta entre altres mesures per fer efectiu el canvi de denominació dels carrers i llocs associats al feixisme i al franquisme existents encara en aquesta ciutat, i per recuperar la memòria de Miquel Grau, l’última víctima oficial de la violència de la transició.

VISITA Al MERCAT CENTRAL

Al final de l’acte, Mònica Oltra ha realitzat una visita al Mercat Central d’Alacant, on ha sigut rebuda pel president dels Comerciants d’Alacant, Domingo Martínez. La candidata ha tingut l’oportunitat de xarrar amb els venedors de diferents llocs, que li han traslladat la difícil situació en la qual es troba aquest col·lectiu.