Bota al contingut principal

El candidat de Compromís a les Corts i portaveu de la coalició, Enric Morera, s’ha reunit hui amb representants del món de la música en valencià i també candidats de Compromís, com Rafa Xambó (candidat en la llista de les Corts per València), Pau Alabajos (cap de llista a Torrent) i Josep Nadal (candidat en la llista de les Corts per Alacant), per a mostrar el suport de la formació a un sector cultural que ha estat “ignorat, marginat i fins i tot perseguit pel govern valencià com és la música en la nostra llengua. Això finalitza, canvia el rumb i anem a fer possible també el nostre compromís amb un motor de la indústria cultural valenciana del qual ens hem de sentir orgullosos”, segons Morera.

Morera ha destacat els deu punts bàsics del programa electoral de Compromís respecte a la música en valencià, un programa que s’ha fet recollint les aportacions dels compositors, músics i cantants en la nostra llengua. Els deu eixos de l’actuació en esta matèria són:

1.- Potenciar un circuit de música en valencià al llarg del País Valencià en col•laboració amb entitats culturals, associacions, sales i ajuntaments, tot desenvolupant i ampliant l’experiència pilot del circuit “So de Sons” que va impulsar el Col•lectiu Ovidi Montllor els anys 2008 i 2009.

2.- Establir vies de finançament dels projectes musicals en valencià i/o d’autors valencians (espectacles, enregistraments, gires, projecció internacional, etc.) tot potenciant els crèdits a interès 0 en comptes de les tradicionals subvencions a fons perdut, de tal manera que incremente l’exigència de responsabilitat per part dels artistes.

3.- Aprovació de l’Estatut dels artistes.

4.- Elaboració de la Llei valenciana de la música que tinga en compte totes les músiques i incorpore un Estatut del músic per dignificar, regularitzar i normalitzar la situació laboral d’autors i intèrprets (per exemple, inspirant-nos en el model francès del treballador intermitent de la cultura).

5.- Recuperació de l’IVA cultural al 4 %, com la mitjana europea.

5.- Redefinició de l’Institut Valencià de la Música (CulturArts-Música) que incorpore totes les expressions musicals, i la formació musical.

6.- A les ràdios i televisions públiques i privades es potenciarà l’emissió de produccions musicals valencianes.

7.- La música en valencià ha de ser un fet normal i quotidià als mitjans de comunicació, en especial en els de caràcter públic (per exemple amb l’emissió diària de videoclips, ambientació musical de programes, producció específica d’espais musicals, música de transicions i cortinetes entre espais i qualsevol altra fórmula que en potencie la presència).

8.- Cal exigir un tracte normal i digne de la nostra música pel que fa a RTVE, el Ministerio de Cultura i l’Instituto Cervantes que també paguem els valencians.

9.- Promoure la col•laboració amb les institucions culturals del domini lingüístic per donar a conèixer la nostra producció musical al conjunt de l’espai lingüístic compartit i fer conèixer la dels altres espais entre nosaltres.

10.- Afavorir la projecció internacional de la nostra música al conjunt de l’estat espanyol, a Europa i el món, tot participant en fires internacionals i organitzant i promovent gires i exhibicions fora de l’estat.