Bota al contingut principal

 

Mª Josep Ortega: “Ens trobem davant d’un sector molt vulnerable en no poder negociar conveni col·lectiu, donat que s’obliga a la negociació directa amb els seus ocupadors”.

 

El grup parlamentari Compromís ha presentat en Les Corts una Proposició No de Llei per a instar el govern valencià a establir mesures que contribuisquen a què els treballadors i treballadores domèstiques passen de l’economia informal a l’economia formal amb drets i garanties.

 

La diputada de Compromís, Maria Josep Ortega, que s’ha reunit en el parlament valencià amb representants sindicals dels treballadors domèstics per donar-los a conèixer esta iniciativa, ha explicat que “ens trobem davant d’un sector molt vulnerable en no poder negociar conveni col·lectiu, donat que s’obliga a la negociació directa dels treballadors i treballadores amb els seus ocupadors i ocupadores. Al nostre territori hi ha aproximadament 72.000 treballadores i treballadors donats d’alta en l’ocupació de la llar, que necessiten mesures concretes per millorar la seua situació”.

 

Amb esta iniciativa parlamentària Compromís insta el Consell a prendre mesures per afavorir la contractació i regularització de les treballadores i treballadors de la llar, aportant bonificacions addicionals, del 30%, a les cotitzacions que han de realitzar les persones ocupadores en la Seguretat Social.

 

“Així mateix volem que el Consell sol·licite a la Inspecció de Treball que designe personal especialitzat amb pautes comunes d’actuació que es coordinen amb els agents socials a l’objecte de fer eficaç la tutela de les persones treballadores de la llar en els sues llocs de treball. Així com es realitze una campanya informativa sobre els drets i obligacions del treball domèstic, dirigida tant als treballadores de la llar com als empleadors, en que participen directament les organitzacions sindicals i socials implicades amb el sector”, ha assenyalat Ortega.

 

Com a complement d’esta iniciativa Compromís ha presentat una altra Proposició No de Llei perquè el Consell inste el Govern de l’Estat a la ratificació del Conveni 189 de la OIT, firmat ja per dos països de la Unió Europea, Alemanya i Itàlia i en tràmit per a la seua entrada en vigor en Finlàndia i Irlanda, assumint les normes laborals internacionals destinades a millorar les condicions laborals de desenes de milions de treballadores i treballadors domèstics.

 

Ortega recorda que durant la passada legislatura el grup parlamentari Compromís ja va presentar iniciatives parlamentàries en Les Corts per millorar les condicions laborals del sector de treballadors domèstics que foren rebutjades de manera sistemàtica per la majoria absoluta que ostentava el PP.