Bota al contingut principal

La diputada de Compromís, Isaura Navarro, ha assenyalat hui que Les Corts Valencianes han d’iniciar els tràmits necessaris per a derogar, el més ràpidament possible, la resolució imposada per Juan Cotino en abril de l’any 2012 que regula el decoro i l’ús de les dependències parlamentàries i és la particular Llei mordaça del parlament valencià.

Segons ha assenyalat Navarro “es tracta d’una norma absurda que no té cap sentit i que fou establida ex professo per l’aleshores President de Les Corts, Juan Cotino, contra la ciutadania que exercia el dret a la llibertat d’expressió i la diputada de Compromís Mónica Oltra per el seu ús de les samarretes protesta”.

Navarro recorda que el 15 de febrer de 2012 Mónica Oltra va ser expulsada del ple per Juan Cotino per lluir una samarreta amb el missatge: «No ens falten diners ens sobren xoriços». Després de portar-la durant tot el ple, quasi a punt de finalitzar Cotino li va cridar a l’ordre per tres vegades i la va expulsar. Tots els diputats de l’oposició es van alçar i van marxar per solidaritat. Després d’este fet Cotino va elaborar esta ordre que encara és vigent a Les Corts.

Esta norma indica que la presidència de Les Corts haurà d’actuar immediatament quan s’utilitzen peces de vestir, cartells, fotografies, pancartes o altres elements materials que pogueren resultar al·lusius a algun diputat institució o terceres persones, o quan d’alguna manera es menyscabe el decoro de la Cambra.

En aquest cas, assenyala la resolució, procediran a l’expulsió i a l’adopció, si escau, de les mitjanes sancionadores i disciplinàries que corresponen.

També es fixa que no es permetrà la presència en qualsevol dependència de les Corts de cap persona que utilitze aquests materials reivindicatius.

Un altre dels apartats estableix que no podran utilitzar-se les façanes interiors o exteriors, escales, ascensors, passadissos i altres espais comuns per situar cap tipus de propaganda, reivindicació, informació, cartells, pancartes o símbols que puguen identificar una opció política o qualsevol un altre element.

Així mateix, esta resolució impedeix que els diputats i diputades puguen comparèixer davant els mitjans de comunicació en la sala de premsa de Les Corts acompanyats de persones alienes a la institució.

Segons Navarro “la derogació d’esta ordre és pas essencial per a recuperar la dignitat de la institució, recuperar la llibertat d’expressió de la ciutadanía i els seus representants, tinguen la ideologia que tinguen.