Bota al contingut principal

El diputat de Compromís, Josep Nadal, ha registrat en Les Corts una petició de documentació al Consell sobre l’ incendi forestal que s’inicià el passat 14 maig al termes de Pego, L’Atzúbia i Vall d’Ebo.

En concret Nadal reclama a l’executiu valencià còpia dels informes en poder de la Conselleria de Governació referents a aquest incendi, l’indicatiu de cada unitat d’extinció tant vehicles terrestres com aeris, així com brigades que van participar en l’extinció d’aquest incendi, a quines hores hi van participar i de quina institució depèn cada unitat i el registre de despatxos de mitjans i procedència del 112 referits a aquest incendi.

Segons ha assenyalat el diputat de Compromís “demanem al nou govern tota la informació detallada de les actuacions en eixe incendi per a poder depurar responsabilitats i per a que fets com aquestos no tornen a passar.   Així mateix es tracta d’una documentació que també pot ajudar a la comissió d’investigació municipal que s’ha format a Pego sobre l’incendi”.

Nadal recorda que en aquest incendi es cremaren 1715 hectàrees entre el tres termes municipals, en el cas de Pego el 20% del seu terme municipal. “Des de Compromís volem que s’esclarisquen els fets d’aquell dia, perquè la cronologia de tot el que va passar deixa en molt mal lloc la gestió de l’incendi per part del govern autonòmic del PP.

Es va rebre el primer avís de l’incendi a les 10:45h. La Conselleria de Governació anuncià pel tuiter d’emergències, a les 13 hores, que s’havien enviat 15 efectius aeris. Per la vesprada, cap a les 19h, el conseller Santamaria i el President de la Generalitat, Alberto Fabra, arriben a Pego i anuncien la mateixa xifra.

Però fonts del cos de bombers anuncien que en tot el dia 14 no es va passar dels 4 efectius aeris. La UME no arriba fins les 20h, quan els bombers l’havien demanat des de les 11:30h. Això vol dir que van arribar el conseller i el President a fer-se la foto abans que els efectius que es demanaven. Durant els dies següents l’Ajuntament de Pego va rebre informació dels efectius enviats a la zona el dia 15 però no del dia 14.

“Molts forats negres als que volem posar llum ara que ha hagut canvi de govern, volem conèixer la veritat sobre l’actuació contra l’incendi i saber si una actuació més ràpida, coordinada i efectiva podria haver salvat moltes de les hectàrees que es cremaren”, ha conclòs Nadal.