Bota al contingut principal

Ferri: “És necessari fer un sistema electoral propi del segle XXI, més obert, proporcional i participatiu”.

El Síndic de Compromís, Fran Ferri, ha registrat en Les Corts una iniciativa parlamentària per a plantejar a la resta de grups la creació d’una comissió no permanent especial per a l’estudi sobre la possibilitat d’una nova Llei Electoral Valenciana així com la possibilitat de la reforma de l’Estatut d’Autonomia.

Segons ha explicat Ferri “l’objectiu final d’esta comissió és elaborar una nova Llei Electoral Valenciana per a que la decisió ciutadana es trasllade amb la màxima fidelitat a les institucions. I volem fer-ho des del màxim consens, amb una comissió d’estudi on puguem escoltar totes les veus de la societat valenciana i treballar per una normativa radicalment democràtica”.

Segons recull la proposta de Compromís esta Comissió estarà composada amb un portaveu de cada grup parlamentari i es regirà per vot ponderat atés l’article 54.2 del Reglament de Les Corts. La comissió aprovarà, entre les propostes dels grups parlamentaris, el calendari i el pla de treball corresponent.

La comissió podrà acordar la compareixença de representants de l’administració i del Consell, com també d’experts en la matèria i agents polítics i socials. Per a aquest fi els grups parlamentaris podran proposar les persones que consideren adients sense que es puga rebutjar les propostes fonamentades de cap grup.

Igualment, la comissió podrà acordar la incorporació, per tal d’acomplir millor la seua comesa, d’especialistes en la matèria perquè l’assessoren i la sol·licitud d’informes i documentació a la Generalitat i als serveis jurídics de Les Corts.

Compromís proposa que esta comissió, en el termini màxim de 12 mesos des de la seua constitució, elabore un dictamen que, després de l’aprovació, tramitarà al ple de Les Corts per al debat i votació.

Per a Ferri “és necessari fer un sistema electoral propi del segle XXI, més obert, proporcional i participatiu. Volem obrir un debat amb la resta de formacions per a aconseguir un sistema més proporcional. Per exemple, fixant el conjunt del territori valencià com a circumscripció electoral ja que considerem que el model provincialista és un model caduc”.

També considerem essencial incorporar les llistes desbloquejades per a que la ciutadania valenciana puga decidir dins de les llistes de cada partit quins candidats o candidates prefereixen. Hem de passar de la partitocràcia que hem patit a una democràcia real on les persones siguen les protagonistes”.

Altres qüestions que Compromís vol introduir és la fórmula d’assignació d’escons, el desenvolupament de les noves tecnologies per a afavorir el vot electrònic o la desaparició de barreres electorals per què la pluralitat del poble valencià quede garantida en les Corts.