Bota al contingut principal

Ferrer: “el govern del PP, dins la seua política de retallades de fons públics adreçats a la recuperació de la biodiversitat i la investigació, tancà este centre quan s’havia convertit en un referent europeu.”

 

La diputada de Compromís i portaveu en la comissió de Medi Ambient, Graciela Ferrer, ha participat hui juntament amb representants de l’equip de govern de l’Ajuntament de Polinyà del Xúquer, la Universitat Politècnica de València, Xúquer Viu, Confraria de Pescadors d’El Palmar i Federació de Pesca de la Comunitat Valenciana en una reunió de treball amb el Director General de Medi Natural, Antoni Marzo, per plantejar la reobertura del Centre de Cultiu de Peixos d’Aigües Temperades de Polinyà del Xúquer, recuperar les línies d’activitat prèvies i impulsar noves línies de treball en col·laboració amb la universitat així com iniciatives d’educació ambiental.

 

Segons ha assenyalat Ferrer “aquest centre era una gran oportunitat de desenvolupar projectes de recerca d’importància internacional i captació de fons per impulsar la recerca al País Valencià, fins que va ser clausurat pel govern del PP”.

 

El Centre de Cultiu de Peixos d’Aigües Temperades de Polinyà del Xúquer va ser un centre de referència en la reproducció i cria d’espècies en perill d’extinció (anguila europea, loïna del Xúquer, samaruc, colmilleja, etc.) i espècies autòctones destinades a la repoblació fluvial (carpa reial i barb). En aquest sentit, destacava a escala europea pel seu èxit en la reproducció i cria de l’anguila europea, sent una peça clau en el desenvolupament del Pla Europeu de Recuperació de l’Anguila Europea a la Comunitat Valenciana.

 

Aquest centre també participava en la fase aplicada de projectes de recerca puntera en l’àrea de aqüicultura, desenvolupats des de la Universitat Politècnica de València. A més a més, la repoblació de l’Albufera amb anguila també beneficiava activitats tradicionals com la pesca de l’anguila, un dels productes bàsics de la gastronomia valenciana. Així mateix, també es va desmantellar el laboratori amb el qual comptava aquest centre.

En febrer de 2015 el Govern del Partit Popular va tancar el Centre de Cultiu de Peixos d’Aigües Templades de Polinyà del Xúquer, traslladant les tasques de reproducció i cria de l’anguila al centre de Tuejar –on la temperatura de l’aigua és massa freda i les instal·lacions menys adequades a les necessitats d’aquesta espècie- dins la seua política de retallades de fons públics adreçats a la recuperació de la biodiversitat i la investigació.

 

Segons denuncia la diputada de Compromís “el resultat del tancament i dels trasllats és que la producció d’anguila s’ha reduït a la meitat, per l’alentiment del creixement dels peixos, el que redueix les possibilitats de repoblació amb aquesta espècie. A més a més, la distància entre el Centre de Tuejar i les zones de repoblació (principalment, l’Albufera de València i la conca baixa del Xúquer) han incrementat significativament les necessitats de transport. També està dificultant el desenvolupament de línies consolidades de recerca aplicada i activitats docents en la Universitat Politècnica, que des de feia dècades es venien realitzant en el Centre de Polinyà, amb l’avantatge clar de la proximitat”.

 

Ferrer ha assenyalat que el Director General ha mostrat sensibilitat sobre aquest tema i s’ha compromès a estudiar la reobertura del centre. Pròximament es portarà a terme una visita de treball a les instal·lacions del centre actualment tancades, un fet inèdit fins ara, ja que cap alt càrrec de la Conselleria a la que estava adscrit este centre l’havien visitat mai.