Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentat una sèrie de preguntes escrites al Govern Central, perquè explique el cost que va a generar a les arques públiques de l’Estat el desembarcament massiu de les forces de l’OTAN que s’estan realitzant aquests dies en territori valencià, especialment des de l’aeroport de Manises i el port de Sagunt.

Aquesta arribada de maquinària militar procedent de tota Europa, està realitzant exercicis militars mai vistos amb anterioritat. “A Manises un ampli aterratge d’avions militars que transporten vehicles militars i tropes. En el Port de Sagunt, desenes de bucs amb tot tipus de material bèl·lic, amb tot luxe de desplegament de vehicles motoritzats, armament i persones, el major desplegament militar a Europa en la seua història recent”.

Algunes dades apunten al fet que durant setmanes arribaran nombrosos bucs procedents de tota Europa, així com 70 carros de combat Leopard alemanys.  Segons la premsa valenciana, La Guàrdia Civil i Policia Militar escortaran l’avanç per carretera del gegantesc contingent. I es barreja la mobilització de 36.000 efectius de 30 països, i l’ús de foc real.

Per a Mulet, “ cal saber després d’aquest descomunal desplegament el cost que ens va a generar, començant pel desplegament de Guàrdia Civil i Policia Militar, cal saber quines empreses seran les que subministraran les municions per a aquesta operació (que recordem, usarà foc real), seran de nou les empreses vinculades amb el Ministre “de la guerra”, Morenés, els qui farà el seu particular agost? Qui pagarà aquesta munició, tota l’OTAN o l’Estat Español. I saber quin  és el pressupost real d’aquesta macrooperació i  quina  part  ha de sufragar Espanya”.

Mulet també ha volgut saber el risc potencial al que se sotmet al territori valencià i en especial al port de Sagunt i Aeroport de Manises. I les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat que es van a detreure , el cost que açò va a generar i fins quin punt es va a desatendre a la població que sufragar aquests forces i cossos de seguretat de l’Estat.

També ha demanat saber si en l’operatiu de seguretat d’aquesta macro operació van a intervenir empreses de seguretat privada, en cas afirmatiu, quines, amb quina vinculació amb dirigents del PP; i amb quin cost a les arques públiques. Mulet ha remarcat que aquest desplegament posa al territori valencià en una situació complicada “no sabem si el Govern Central, a l’hora de permetre aquest desembarcament inaudit, és conscient que ens posa com a punt sensible”.

En aqueix sentit, el senador de Compromís ha destacat que no creu que aquesta operació isca gratis als valencians. “Volem saber el cost real d’aquest muntatge, el pressupost de l’Estat anual per a defensa és de 5.734 milions d’euros, però en el que va d’any, ja porten gastats uns 7500 milions, sempre fan curt perquè saben el rebuig que genera en la societat presentar despesa militar, malgrat açò, tots els agosts han de modificar el pressupost implementant en 800 milions d’euros per a fer front al programa d’armament, despesa que ja saben que tenen obligat quan elaboren els comptes, però prefereixen ocultar-ho i modificar els comptes a meitat any. Ara, ens temem que aquesta operació de l’OTAN torne a costar-nos massa, i estem parlant solament de diners, no de tranquil·litat i seguretat, que seria un altre tema igual o més”.