Bota al contingut principal

Aquest dijous se celebra el Dia Internacional de la Dona Rural, una data proclamada per l’ONU l’any 2007, que tracta de posar en valor la labor de les dones que viuen i treballen al camp, i visibilitzar moltes de les problemàtiques que patixen.  Al nostre país, encara que elles representen prop del 50% de la població rural i compten amb una major preparació que els homes, estan molt infrarepresentades en organitzacions agràries i consells rectors de cooperatives agràries. No obstant això, la societat rural també està virant cap a un canvi de paradigma que inclou a les dones rurals com a epicentre de molts nous projectes en el camp.

Tal com senyala Cristina Rodríguez, diputada a Les Corts per Compromís: “És cert que la crisi general del món rural ha amplificat la desigualtat de gènere. La dona rural té més dificultats per separar la vida domèstica de la productiva. però més enllà d’aquesta imatge dramàtica, també és cert que hi ha noves iniciatives que ens conviden a ser optimistes.

En este sentit, Rodríguez afegeix: “Cada vegada hi han més dones que cooperen i emprenen per posar en marxa iniciatives econòmiques i socials arrelades a pobles i comarques rurals. Unes vegades són dones joves que tenen l’origen en el camp, del qual no s’han volgut anar o al que retornen. Altres vegades, s’associen al fenomen “neorural”, que ja suposa prop d’una cinquena part de la població en l’Espanya rural. En qualsevol cas, les dones estan contribuint a dinamitzar la vida dels pobles, els rejoveneixen, poden aportar fills que ajuden a mantenir escoles i serveis bàsics, i sobretot, dignifiquen la vida en els pobles i revaloritzen el rural “.

Per aquest motiu,  reclama al Govern impulsar la titularitat compartida de les explotacions agràries per a promoure la igualtat, l’apoderament i dignificar la seua feina, regularitzant la seua situació laboral, ja que, tot i que les dones representen més d’un terç de les persones que treballen en explotacions agràries,, poques vegades figuren com a titulars de les mateixes.