Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reiterat la seua preocupació per la falta de control de plagues i de regulació a l’hora de fitar ports d’entrada a les importacions de tercers països o de zones en les quals s’han detectat plagues. La Xylella fastidiosa, un bacteri arribat d’Amèrica, està afectant amb virulència els cultius italians i amenaça als de la conca mediterrània, especialment els més pròxims de França i Espanya. Ni la tala d’un milió d’arbres ha servit per a acabar amb un enemic que pot posar en escac un cultiu de vital importància en les comarques de Castelló, València i Alacant i que ha complementat moltes economies, especialment en el nostre món rural.

“El bacteri afecta pel que sembla a cultius llenyosos, segons la preocupació que ens va traslladar recentment el sindicat de la Unió  de Llauradors, la qual cosa pot afectar a cítrics, ametlers, vinya, paratges naturals i fins i tot alguna cosa molt benvolgut per tots com són els exemplars d’oliveres mil·lenàries que existeixen en el nord de Castelló i sud de Tarragona”, ha indicat el senador. Mulet va reclamar recentment a les autoritats del Ministeri d’Agricultura i Alimentació, després de sol·licitar la seua compareixença en el Senat, un major control en la gestió de les importacions, vigilància en les fronteres i que l’estat espanyol “es plante davant Europa perquè vigile d’una vegada quina entra, per on i en quines condicions, per a no amenaçar la nostra economia i forma de vida”.

Segons Mulet, l’agricultura valenciana es troba en una situació molt vulnerable ja que “a pesar que a el País Valencià es realitzen bones pràctiques com a inspeccions en origen o l’existència d’un Pla Fitosanitari en funcionament des de 2004 que controla plagues o l’existència de vectors en cítrics, veiem com no hi ha reciprocitat amb els països tercers, que segueixen sense disposar de normatives en aquest sentit o bé les incompleixen, i com Europa és un colador de plagues, alguna cosa que amenaça l’economia valenciana”, ha assegurat.

Així, malgrat les partides incloses en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2016, que van ser esmenades per Compromís, que assenyalaven l’existència de diners per a vigilància i formació “que van considerar suficient, veiem com el bacteri es mostra imparable a Europa, la qual cosa ens fa témer el pitjor en un país com el nostre, poblat en bona part de la península per olivares”. Així, Mulet ha reiterat la necessitat de fitar ports d’entrada, el control d’espècies en aeroports i ports, passaports sanitaris i més garanties”.

Per al representant valencià, “la situació és també greu per a la nostra citricultura amb plagues com el greening (HLB), el vector del qual ja s’ha detectat a Canàries, Galícia i Portugal, ja que si arriben ací pot posar en escac a tota la citricultura valenciana”, ha alertat. Altres plagues com la cancrosi dels cítrics a la qual nostra agricultura podria veure’s exposada per les compres que es realitzen de cítrics de Sud-àfrica quan ací no hi ha producció, suposen un altre risc potencial, ja que s’han detectat enviaments afectats en frontera i al fet que els EUA han arrancat ja el 90% del seu citricultura per aquesta malaltia bacteriana.

“El sector agrari entén que no existeixen suficients controls, per aquest motiu insistirem tant en el Parlament Europeu com des de les nostres institucions al fet que es force a la UE a l’establiment d’inspeccions en origen i a mesures de control addicionals en aeroports amb l’entrada de vegetals, l’exigència de formació i controls sanitaris”, ha assegurat