Bota al contingut principal

Compromís presenta una iniciativa parlamentaria per a que es prenguen mesures i s’exigisquen responsabilitats

La diputada de Compromís en Les Corts, Teresa Garcia, ha afirmat que “davant el recent escàndol de la companyia Volkswagen i el que pot significar el frau de les emissions per a la salut pública dels valencians i valencianes, exigim al Govern espanyol que elabore un estudi sobre les conseqüències del trucatge dels vehicles d’aquesta empresa a la Comunitat Valenciana”.

Segons ha explicat Teresa Garcia, “estem davant un atemptat contra la salut pública, i cal prendre les mesures necessàries i exigir les responsabilitats a qui pertoque. No sabem quin pot ser el grau d’afectació al nostre territori i és precís tindre unes dades que recopile i analitze el Govern central, assenyalant els responsables i donant una solució”.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en uns set milions les persones que varen morir el 2012 com a conseqüència de l’exposició a la contaminació atmosfèrica. A Espanya hi ha 27.000 morts prematures a causa de la contaminació de l’aire, segons l’Agència Europea de Medi Ambient.

“A més a més, els vehicles són responsables del 60% de les emissions d’òxids de nitrogen i del 80% de monòxid de carboni, entre d’altres partícules, convertint-se en una de les principals causes ambientals externes de càncer i d’altres malalties respiratòries i cardiovasculars. Sense oblidar que aquestes emissions tòxiques també contribueixen al canvi climàtic”, ha afegit la diputada de Compromís.

“En el cas que ens ocupa, els vehicles trucats de Volkswagen portaven instal·lat un programa als seus cotxes per a fer que el nivell d’emissions quedara dins dels límits legals mentre en realitat contaminaven entre 10 i 40 vegades més d’allò permés. Per això davant d’aquesta acció cal una reacció. I això és el que demanem des de Compromís al Govern central amb una Proposició No de Llei (PNL), saber les conseqüències al País Valencià, exigint responsabilitats i mesures de solució. La ciutadania vol i necessita respostes. I l’obligació de qui governa és donar-li-les”, ha conclòs Teresa Garcia.