Bota al contingut principal

La diputada de Compromís i portaveu d’agricultura en Els Corts, Cristina Rodríguez, ha iniciat una ronda de trobades amb el personal de les OCAPA -Oficines Comarcals de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural- en les quals abordarà, cas per cas, la situació que travessen aquests organismes i l’estat del sector agrari en les comarques que engloben. Aquest divendres ha tingut lloc la primera de les reunions al costat de la directora i el personal tècnic de la OCAPA del Vinalopó Mitjà, a Novelda. Durant les pròximes setmanes les reunions continuaran amb el personal d’altres oficines comarcals.

Les OCAPA van nàixer en els primers anys noranta com a ens territorials de la llavors denominada Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. En un primer moment van complir una funció polivalent, com a oficines d’informació i divulgació de sector agrari, registre, tramitació i assessorament, sent a més el canal de comunicació directe entre la conselleria i l’agricultor. En canvi, la realitat actual és ben diferent. “Les OCAPA han anat perdent personal i capacitat d’actuació. Els seus recursos són cada vegada més limitats i no poden donar resposta a les demandes dels agricultors en actiu i, la qual cosa és pitjor, dels joves que volen incorporar-se al sector”, valora Cristina Rodríguez després de la reunió en la OCAPA de Novelda.

Solament l’oficina de Novelda ha perdut en els últims anys sis dels tretze tècnics amb els quals explicava en 2007, sense que hi haja una reposició efectiva del personal. A més, l’activitat que desenvolupa s’ha anat limitant a la intermediació entre agricultors i administració central, sense que els usuaris puguen obtenir respostes ràpides i directes als seus problemes, havent d’allargar terminis a l’espera de solucions definitives.

Malgrat tot, les OCAPA expliquen al seu favor amb una llarga trajectòria i una àmplia projecció territorial, amb 35 oficines repartides pel País Valencià. Han sigut el suport des del qual milers d’agricultors, ramaders i pescadors han vist facilitades les seues tasques de tramitació, accés a informació i ajudes econòmiques, la qual cosa converteix a les OCAPA en un instrument de màxima utilitat per al bon funcionament del sector primari. “Aquest contacte amb l’agricultor, amb els seus problemes i l’acompanyament en el dia a dia, atorga a les OCAPA un valor de proximitat i coneixement que ha de rendibilitzar-se d’alguna manera”, apunta Cristina Rodríguez.

Els serveis territorials de la conselleria d’agricultura “han de recuperar el protagonisme i han de ser els que impulsen una transformació sostenible de l’agricultura valenciana, recolzant al petit agricultor i a les explotacions familiars des del contacte directe”, conclou la diputada autonòmica.