Bota al contingut principal

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mònica Oltra, ha afirmat que els Pressupostos de la Generalitat per a 2016, aprovats per l’Executiu, “senten les bases d’un canvi de model basat en el Pacte del Botànic”, que té com a principals objectius, rescatar a persones, garantir la transparència i el bon govern, reforçar els serveis públics, transformar el model econòmic i combatre l’atur juvenil, aconseguir un finançament “constitucional i justa” i dur a terme una auditoria permanent de la gestió pública.

En declaracions realitzades en la roda de premsa posterior al ple del Consell, Mònica Oltra ha subratllat que els comptes aprovats realitzen una inversió en les prioritats que permetrà portar avant tots els eixos del Pacte del Botànic i que reflecteix a més que “nostra Comunitat no admet més retallades”.

La vicepresidenta ha subratllat que el compromís de rescatar a les persones, primer eix del Pacte del Botànic, està present en partides com les destinades a dependència, renda garantida o habitatge. Ha indicat en aquest sentit que la Generalitat destinarà el pròxim exercici més de 60 milions a ajuda a la dependència i l’autonomia personal, la qual cosa representa un 35% més que en 2015, i incrementarà en més d’un 35% la partida destinada a renda garantida.

A més, ha subratllat que puja un 110% el programa d’habitatge destinat a famílies, regeneració i rehabilitació urbana i millora del patrimoni públic d’habitatge.

D’altra banda, un altre dels grans eixos del Pacte del Botànic, el de governar per a les persones, està present en l’augment del 23 per cent en beques per a menjadors escolars, que a més estaran oberts de juny a setembre, o en els pressupostos per a Sanitat, ja que es destinaran 35 milions d’euros perquè “les persones en aquesta Comunitat no hagen de triar entre menjar o comprar-se un medicament”, ha subratllat Oltra.

En concret, aquests 35 milions d’euros aniran destinats a prestacions farmacèutiques per a receptes expedides en règim ambulatori a pensionistes o persones amb renda de 9.500 euros anuals o inferiors i que no estiguen en hospitals, ha precisat Oltra, que ha recordat que la Comunitat, “és la primera en abandó de tractaments per no poder fer front als copagaments instaurats”.

En matèria de transparència, un altre dels eix del Pacte del Botànic, Oltra ha ressaltat que el Consell destinarà a cooperació internacional 13,2 milions d’euros (enfront dels 3,8 milions del Pressupost de 2015), la qual cosa permetrà a la Comunitat passar de destinar 58 cèntims per habitant a 2,44 euros, amb el que s’acostarà la mitjana espanyola de 3,47 euros.

Aquest increment pressupostari en les partides per a cooperació permetrà també que la Comunitat Valenciana haja passat de ser la tretzena a destinar recursos a cooperació a ocupar el sisè lloc en el conjunt autonòmic.