Bota al contingut principal

La formació reclama que es puga accedir lliurement en el tram que va d’Orpesa fins l’Hospitalet i evitar noves afeccions sobre el territori

Compromís enregistrarà al Senat una proposició per a que s’estudie la gratuïtat del tram d’AP7 al seu pas pel nord del País Valencià i sud de Tarragona, en aquells trams on encara no hi ha executada l’A-7, el vial que ha de suposar el desdoblament de la N-340.

L’A7 està pendent de materialitzar-se en el tram que va del nord de l’aeroport fins el límit amb Catalunya. També en el tram que va des de l’Hospitalet fins Sant Rafael del Riu i s’executa a un ritme desesperant. “La solució més ràpida per solventar aquesta carència seria sense dubte posar a disposició pública per raons d’interès aquest vial, que du dècades d’explotació privada, el que perjudica els seus potencials beneficiaris, que som el territori pel qual travessa i que ara ha d’optar per un vial d’un únic carril per sentit com és l’N-340”, ha dit Carles Mulet.

Recentment el Govern Central ha contestat a Compromís que el 2019 es liquidarà la concessió de l’AP-7. Mantenir aquesta via amb peatge, a més de suposar un greuge comparatiu entre territoris de l’Estat espanyol, ha ocasionat que molts potencials usuaris eviten la seua utilització pel seu alt cost, comportant amb això la saturació viària en altres carreteres, com és el cas de la perillosa i massificada N-340, al seu pas per les comarques valencianes afectades.

Davant el caos viari que s’ocasiona a la N-340, s’ha vist com a necessari emprendre milionàries actuacions (variants, desdoblaments … etc), que estan ocasionant polèmiques i reaccions contràries, pels obvis impactes que produeixen (des del punt de vista ambiental, paisatgístic o agrícola), en un territori escàs i castigat per la multiplicitat de carreteres de tot tipus, corredor ferroviari, etc.

“L’alternativa de rescatar la gratuïtat de l’AP-7 per evitar la destrossa que impliquen les diferents actuacions que suposen les variants de la N-340 al seu pas per les poblacions afectades sempre ha estat rebutjada al·legant motius econòmics, quan ha estat defensada pel nostre grup. L’A-7 és el desdoblament natural de la N-340 però no sembla existir el nervi i interès necessari fer-la possible d’una vegada entre Catalunya i el País Valencià. El Govern no ha xifrat amb dades econòmiques l’import que suposaria el rescat l’AP-7 front a l’import total de les actuacions previstes a la N-340 i, en un futur a l’A-7 per unir les dues autonomies”, ha ressaltat Mulet.

D’alliberar l’autopista, moltes de les obres a la N-340 no hagueren estat necessàries i s’haguera evitat una despesa enorme de diners públics, forts impactes, expropiacions i una destrossa important del territori. “Així ho vam transmetre en una reunió mantinguda recentment amb el Secretari General d’Infrastructures del Ministeri de Foment, Manuel Niño González, de qui depèn la Direcció General de Carreteres.

Recentment, 13 grups ecologistes catalans i valencians han demanat de forma coordinada l’alliberament immediat de peatges en este tram i amb este objectiu: guanyar temps, diners i evitar afeccions territorials. Des del punt de vista mediambiental, la construcció de la proposada autovia A7, partiria paisatges d’olivera farga d’Europa, amb multitud d’arbres centenaris i inclús mil·lenaris per la meitat. Per altra banda, i també de gran importància seria l’afecció directa i molt greu, que la infraestructura tindria a la Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA) on hi nidifica l’esparver cendrós (Circus pygargus). Concretament, la proposada autovia parteix en dues la ZEPA.

Des del punt de vista econòmic, la gratuïtat de l’autopista AP7 és la millor opció. Si el futur trànsit ho exigirà, es podria estudiar un augment de carrils a l’actual AP7, que ja seria A7 en el seu tram ebrenc i al Baix Maestrat.

“Mentre s’entesten en el rescat de les autopistes de Madrid –les poques de que disposen i que s’han demostrat en el seu cas un autèntic fracàs- reivindiquem el rescat de l’AP-7, per justa, perquè estalviaria centenars o milers de milions d’euros i per guanyar un temps que la nostra autonomia necessita, per millorar la seua competitivitat i vertebrar-la”, ha conclòs el senador de Compromís.