Bota al contingut principal

La diputada Mireia Mollà ha registrat davant la mesa de les Corts una proposta no de llei en la qual Compromís insta al Consell a demanar al Govern espanyol una tercera llanxa i set treballadors més per Salvament Marítim a la província d’Alacant. La iniciativa parlamentària de la portaveu adjunta de Compromís es fa ressò d‘una situació que l’UGT porta anys denunciant i que podria sol·lucionar-se amb voluntat política després de que el Govern central haja encarregat la construcció de noves llanxes.

“Empresaris, clubs nàutics i ajuntaments del litoral alacantí reclamen un reforçament de l’operatiu de salvament marítim. Volem embarcacions similars a las que gaudeixen la resta de ports de l’arc mediterrani espanyol i que siguen apropiades per una costa com l’alacantina, amb un tràfic marítim considerable i al que s’ha d’afegir el recent fenomen de les pasteres provinents d’Algèria”, ha considerat la portaveu adjunta de Compromís a les Corts.

De les dues llanxes encarregades pel Ministeri una està reservada pel Port d’Algeciras i l’altra encara no té destinació, segons l’UGT. En l’actualitat, Salvament Marítim a la costa alacantina està comparativament en una clara situació de desavantatge respecte dels ports de Màlaga, Motril, Almeria, Garrucha, Cartagena, València, Burriana, San Carles de la Ràpita, Tarragona, Eivissa i Maó.

Estos ports disposen de llanxes de grans prestacions amb més eslora i velocitat, i compten també amb una barca auxiliar que facilita la mobilitat requerida pels rescats o més espai pels rescatats. Són embarcacions que superen els 20 metres d’eslora i tenen una potència de 2.200 CV, el doble que les llanxes d’Alacant que, a més, no superen els 15 metres.

Amb dues embarcacions estan atracades a Xàbia i Alacant. Cobreixen tot l’espai marítim alacantí que va des de Dénia a San Pedro del Pinatar (244 km) fent front els múltiples riscos que en pogueren produir-se. Tan sols la llanxa que es troba al Port d’Alacant fa més de 200 serveis anuals durant 386 hores de navegació. Estes dades fan d’esta llanxa la quinta embarcació a l’Estat espanyol que més hores de servicis de salvament fa. Segons l’UGT, l’embarcació vigila 220 kilòmetres de costa, la distància més gran que cobreix una embarcació de les seues característiques al Mediterrani.