Bota al contingut principal

La diputada de Compromís en Les Corts, Isaura Navarro, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) per a que el Consell inste al Govern espanyol a fer una consulta ciutadana sobre l’activació directa d’un procés constituent, democràtic, emparat per l’article 92 de la Constitució espanyola.

Segons ha explicat Navarro, “la ciutadania està demanant més democràcia. Una democràcia que hem d’aconseguir a través d’un procés constituent que ha de nàixer de la voluntat del poble. La gent té dret a votar si vol el començament d’eixe procés de canvi, des de baix cap a dalt, que supose una regeneració de drets”.

A dia de hui, tres de cada quatre ciutadans espanyols no pogueren votar la Constitució el 6 de desembre de 1978. A més a més, se suma el fet que en aquell  referèndum la població es debatia entre mantenir-se en el marc de l’ordenament jurídic de la dictadura o avançar cap un ordenament constitucional, sense que es produïra un procés participatiu ciutadà que sotmetera a debat el contingut del text proposat.

La Constitució ha patit dues reformes explícites i vàries mutacions constitucionals que no han estat avalades pel poble, situació que posa de manifest la contradicció del principi de sobirania de l’article 1.2 de la pròpia Constitució, que diu que “la sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del que emanen els poders de l’Estat”. Però malgrat referir-se a la sobirania popular com a base de legitimitat de la Constitució, el poble mai va decidir sobre estes reformes.

Altre factor que no es pot obviar és què la Constitució espanyola de 1978 té trenta-set anys des de la seua aprovació. Ni els problemes d’aquell moment són els d’ara ni està pensada per als reptes de la segona dècada del segle XXI, a més de l’amplíssim desencant per la política que existeix en la ciutadania.

Davant això, l’única solució és la democràtica. Regenerar la societat en el marc de la reconstitució de l’Estat, tant institucional com territorial, on les persones puguen decidir com a ciutadania. Decisió que sols es pot realitzar a través d’un procés constituent, impulsat mitjançant un referèndum constituent, on la ciutadania puga votar a favor o en contra de l’inici d’un procés constituent democràtic i participatiu que regenere l’Estat i el ‘relegitime’ sobre la base de la decisió democràtica del poble.

Hem d’estar a l’altura d’allò que la gent vol, que és participar de totes les decisions públiques. Més transparència, més drets. Volem una nova Constitució que estiga a l’altura dels temps de hui”, ha conclòs la diputada Isaura Navarro.