Bota al contingut principal

Els Verds de Villena, Novelda i Oriola aposten per Compromís-Podemos per donar sentit a l’acord sobre el canvi climàtic de París

Les diferents agrupacions polítiques d’ideologia verda de la circumscripció d’Alacant -Els Verds de Villena, Novelda i Oriola- han sumat els seus suports a la candidatura de Compromís-Podem-És el Moment. “És l’opció que planteja una possibilitat real de l’economia verda. Necessitem un govern que done pas a polítiques que aprofundisquen seriosament en la transició cap a un nou model econòmic, cosa inevitable com ha quedat clar en l’última reunió de París sobre el canvi climàtic”, ha considerat l’alcalde ecologista de Villena, Francisco Esquembre.

Esquembre, dels Verds de Villena i número 15 per la llista d’És el Moment, ha estat secundat per altres partits ecologistes de Novelda i Oriola, adscrits als Verds del País Valencià. “Encara que l’acord internacional de París és insuficient”, ha continuat Esquembre, “obri la possibilitat real de l’economia verda, d’una millor gestió de l’aigua, fem, mobilitat sostenible, polítiques que permetran una transformació profunda de les nostres vides”.

Espanya ha perdut una oportunitat magnífica durant la crisi per a reconvertir-se, en opinió d’aquests partits. El més clar exemple de la poca voluntat del govern de Mariano Rajoy, decicat a obstaculitzar les polítiques impulsades en energies renovables, ha estat la “privatització del sol”. “El desinterès per la mobilitat sostenible és patent i el seu desenvolupament donaria treballs a milers de pimes”, ha considerat l’exalcalde d’Oriola, Monserrate Guillén.

“Fins ara, totes les polítiques han portat a l’enfrontament a Alacant, tant l’aigua, com el fem”, ha recordat Guillén. “N’hi ha múltiples formes de solucionar els problemes, però ací el Partit Popular s’ha dedicat a vendre polítiques de confrontació que semblaven més cercar l’obra faraònica que solucions. Cal una nova representació en el Congrés, que siga neta i amb vocació verda”, ha considerat qui fóra un dels dos únics alcaldes verds a tot l’Estat durant la passada legislatura.

Guillén, que durant els seus quatre anys al capdavant del consistori oriolà va lluitar contra els enterraments il·legals de fem destapats pel cas Brugal, ha defensat la reconversió del món industrial i econòmic a través d’obres de reforma per a pal·liar la deficiència energètica dels edificis, el desenvolupament d’una xarxa de ferrocarrils de rodalies o el reciclatge i les noves energies, que donarien un impuls considerable a la recerca.

Tots dos polítics han estat acompanyats durant l’acte per membres de les agrupacions de Novelda i Oriola, així com per la candidata al Congrés i regidora de Villena, Mercedes Menor.