Bota al contingut principal

La coalició presenta una iniciativa a última hora per a evitar el bloqueig del bipartidisme al debat sobre l’augment del pressupost de les formacions, que es multiplica per cinc.

Compromís insisteix a debatre l’escandalós augment de la partida pressupostària per als partits de la Diputació d’Alacant, aprovada per la via d’urgència durant les vacances de Nadal per PP i PSOE, els seus principals beneficiaris. La coalició ha inscrit aquest dimarts a última hora una moció perquè en el ple ordinari del 13 de gener els partits no sol·liciten per escrit la polèmica subvenció i aquesta siga debatuda en la comissió de regeneració per a aconseguir una proposta consensuada i que siga presentada en la sessió plenària de febrer.

La voluntat de Compromís per debatre aquesta mesura escandalosa -multiplica per cinc les ajudes als grups, passant de 105.000 a 518.000 euros- solament troba obstacles. La iniciativa presentada per la coalició s’ha produït després que tots els partits descartaren una moció similar en la Junta de Portaveus amb argumentacions que ratllen la mentida i abunden en l’excusa.

Durant la Junta, el portaveu Gerard Fullana ha mantingut una batalla administrativa principalment amb PP i PSOE, que entre tots dos sumen 25 dels 30 diputats de l’hemicicle provincial. Els dos partits han desestimat la moció original presentada per Compromís. Aquesta instava el Ple a cancel·lar l’acord aconseguit quasi sense previ avís i que acordava destinar la pràctica totalitat de l’increment (uns 408.000 euros) a problemes hídrics de les localitats que atén la institució.

Els arguments per a no acceptar la moció han variat segons el pas de la reunió. Primer el PP ha argumentat que és potestat del president modificar les partides econòmiques, dada com a mínim fal·laç, ja que que el president solament té potestat sobre els sous, mai sobre la dotació pressupostària dels grups, que és una qüestió de competència estrictament plenària.

Compromís, no obstant açò, ha optat per presentar una altra moció, després d’atendre els arguments de la secretaria de la institució. Aquesta argumentava que, segons el reglament d’organització i funcionament de la institució, Fullana no podia presentar la mateixa moció dues vegades seguides en el mateix any. A açò, el portaveu de Compromís ha recordat que la primera moció presentada contra l’augment de la subvenció de partits la va presentar en 2015 i que no va passar de ser una simple moció in voce demandant exclusivament l’eliminació de la mesura. És a dir, no proposava una modificació de crèdit com la presentada avui a la Junta.

La ‘moció b’ que finalment ha presentat Fullana disposa als partits a no sol·licitar per escrit aquesta subvenció fins que no es produïsca un debat assossegat. Aquesta discussió hauria de produir-se en la Comissió de Regeneració Democràtica creada a petició també de Compromís, segons la segona part dispositiva de la nova moció presentada.

“Hem advertit que si no es presten al debat estaran cometent una il·legalitat. És molt curiós que des de la formació del nou Ple provincial al juliol hàgem debatut dues vegades aquest assumpte i sempre ha sigut per a augmentar el seu pressupost, mai per a baixar-ho com hem demanat ara”, ha ironitzat Fullana després de presentar la nova moció.

La posició de Compromís en la Diputació ha vingut amanida per la campanya ciutadana en change.org per a tombar una subvenció aprovada amb certa nocturnitat. Al migdia d’aquest dimarts, més d’1.000 persones havien signat la sol·licitud per a retirar l’ajuda de 518.000 euros aprovada el passat 27 de desembre.