Bota al contingut principal

La Conselleria d’Educació s’ha marcat com a prioritat durant aquesta legislatura eliminar barracons i construir 124 centres educatius nous dins del nou Mapa de les Infraestructures Escolars presentat pel President de la Generalitat, Ximo Puig, i el Conseller d’Educació, Vicent Marzà.

Tal i com ha assenyalat Marzà, aquest mapa demostra que el Consell “no promet, sinó que es compromet”, i ha resaltat la transparència en l’elaboració d’aquest pla. “Qualsevol persona podrà consultar els llistats organitzats i baremats amb rigor per ordre d’actuacions”

Així mateix, Marzà ha volgut denunciar la “deplorable” situació en què estan molts col·legis i instituts públics valencians. “Açò és conseqüència de la pèssima gestió de l’antic govern”. “És més, mentre es feia negoci amb els barracons via Ciegsa, milers de famílies i docents eren enganyats amb promeses incomplides sobre noves construccions i això es una vergonya a la que ara li posarem solució”.

Segons dades de la Conselleria d’Educació, dels 1.391 centres educatius públics (1.004 escoles d’Infantil i Primària, 29 centres d’Educació Especial, i 358 IES), 703 necessiten d’algun tipus d’actuació en infraestructures i això equival al 50% dels centres i un total aproximat de 270.000 alumnes afectats.

124 nous centres educatius amb un pressupost estimat de 423 milions d’euros.
Al Mapa de les Infraestructures Escolars es detallen els criteris de prioritat d’actuació 2016-2019, on s’especifica el començament de les obres dels centres que estan íntegrament en barracons, els centres que cal remodelar íntegrament per les lamentables condicions en què es troben pel pas del temps i els nous centres que cal construir perquè ho requerix el volum d’alumnat d’una població. En aquesta llista de grans actuacions, la Generalitat té previst començar les obres de construcció de 124 escoles i instituts entre 2016 i 2019.

“Durant els propers quatre anys tindrem unes comarques valencianes lliures de barracons i ens reafirmem en el nostre compromís de reconstruir el sistema educatiu valencià amb infraestructures de qualitat, aules dignes i una gestió absolutament transparent, on qualsevol ciutadà podrà consultar l’ordre d’actuacions”.

El finançament just, clau per a garantir la velocitat de les obres

Es preveuen altres actuacions simultànies a la de nova construcció d’escoles i instituts, així com a les obres que es realitzaran en centres que estan parcialment en barracons.

Des d’Educació s’ha previst que “les reformes es faran a mesura que es tinguen suficients recursos per a dur-les a terme, ja que l’infrafinançament al qual estem abocats les valencianes i els valencians no permet comptar amb els suficients recursos ara com per a assegurar que totes les reformes estaran fetes en un marge de quatre anys”.