Bota al contingut principal

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i la consellera d’Agricultura i Medi ambient, Elena Cebrián, han presentat el primer Pla d’Agricultura Ecològica del País Valencià, que té com a objectiu duplicar el número de cultius ecològics, apostar per projectes de I+D+i, i fomentar el consum d’aquests productes.

Segons ha destacat Mónica Oltra, aquest pla “és una altra materialització dels compromisos que es van adquirir en el Pacte del Botànic consistent en una transició ecològica de l’agricultura basada en la recuperació dels models de cultiu tradicionals de la Comunitat Valenciana”. En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat que la transició a una agricultura ecològica “permetrà una major qualitat dels productes alimentaris i del medi ambient, ja que és un mètode eficaç de lluita contra el canvi climàtic, contribueix a frenar la contaminació de l’aigua, l’erosió genètica, la desforestació, la desertificació i la pèrdua de riquesa ecològica”.

“A més proporciona qualitat social perquè es treballa en cooperatives, pymes i empreses d’agricultura familiar, la qual cosa proporciona un increment de les rendes, retorna la dignitat a les persones i reactiva un model d’ocupació que estava agonitzant, ja que solament el 2% dels agricultors de la Comunitat Valenciana són menors de 30 anys, i permet la incorporació de les dones a aquestes tasques”.

23 milions d’euros per duplicar l’agricultura ecològica

Per la seua banda, la consellera, Elena Cebrián, ha informat que el Pla comptarà amb una inversió de 23 milions d’euros, i que l’objectiu primordial és fer que la superfície agrària ecològica, que actualment és d’un 6% del total, puga aconseguir el 20% per a l’any 2020. Una aposta que farà que la producció ecològica, que actualment factura entre un 3% i 5% del valor total de facturació del sector, arribe al 10%.

En l’actualitat, el País Valencià compta amb 1.808 productors ecològics, 406 empreses i un total de 73.656 hectàrees. Els principals cultius són la vinya (36%), fruita seca (24%), cereals (15%), olivars (13%) cítrics i uns altres fruiters (8%).