Bota al contingut principal

Mónica Oltra: “La transparència és el millor antídot contra la corrupció”

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, han presentat el nou Portal de Transparència GVA Oberta amb el qual la ciutadania podrà accedir a la informació més rellevant de la Generalitat.

En un acte en el qual també ha participat la directora general de Transparència, Aitana Mas, han explicat que el nou Portal arranca amb el lema “Més accessible i #SenseFiltres” amb el propòsit d’oferir l’accés a la informació a partir dels criteris internacionals més exigents de transparència.

Segons ha assenyalat Mónica Oltra, “la transparència és el millor antídot contra la corrupció i més que mai en aquests moments difícils en què llegim titulars que ens indignen i avergonyeixen” En aquest sentit, la vicepresidenta ha explicat que “la transparència és un dels compromisos de l’Acord del Botànic per la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció com un dels valors fonamentals d’aquest govern”.

La corrupció és solament un símptoma però, quan s’instal·la en les institucions, qui està malalta és la democràcia i des d’aquest Conselleria ataquem les causes de la malaltia amb portals com aquest, perquè la rendició de comptes i el control són aliats dels governs per enfortir el model democràtic. Amb aquest Portal s’han acabat els temps d’haver de recórrer a els tribunals per saber què fan els governants amb els diners de la ciutadania”, ha manifestat.

Per la seva banda, per al conseller Manuel Alcaraz “posar llum en la vida pública és el primer tallafocs contra els episodis de corrupció que enverinen la imatge del poble valencià”
Alcaraz ha recordat que el Portal de Transparència és una obligació legal derivada de l’aplicació de la Llei de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana però que el Consell “ha anat més enllà de les obligacions legals amb aquest Portal, en assumir els criteris de transparència internacional”.

Un Govern #*SenseFiltres

El conseller i la directora general Aitana Mes han mostrat els principals continguts del Portal de Transparència, destacant que per primera vegada els ciutadans podran conèixer, des de la mateixa portada, les qüestions bàsiques de transparència més sol·licitades, com són els sous i viatges d’alts càrrecs, regals rebuts, despeses de caixa fixa i contractes realitzats per la Generalitat.

Una de les principals novetats és l’opció de consulta sobre les despeses de caixa fixa, que fins a l’arribada de l’actual Consell eren opaques i inaccessibles fins i tot per als membres de Les Corts. En aquests moments es treballa en una nova aplicació per facilitar el desglossament i rapidesa de consulta d’aquesta informació.

El Portal comptarà amb un Observatori per a la millora permanent i ofereix a més altres dades d’interès, com a informació pressupostària, les despeses de publicitat institucional, despesa social o comerç exterior de la Comunitat Valenciana i els contractes de la Generalitat.