Bota al contingut principal

Ferri: “La gent sap que darrere del cas Blasco, del cas Brugal, del cas Emarsa, del cas Gürtel, del cas Rus… el que n’hi ha realment és el cas Partit Popular”

El síndic del grup parlamentari Compromís, Fran Ferri i la portaveu adjunta, Mireia Mollà, han registrat en Les Corts una proposició no de llei amb la qual es planteja que el parlament manifeste els seu rebuig a la corrupció i aprove una sèrie de mesures per augmentar l’eficàcia de la lluita per a combatre-la.

Segons ha assenyalat Ferri “volem que el ple de Les Corts, en la pròxima sessió el 10 de febrer, després de tot el que estem coneixent en el context de l’Operació Taula contra la trama del PP valencià, manifeste el seu rebuig a la corrupció, al blanqueig de capitals, la malversació de cabdals públics, el suborn i el finançament il·legal dels partits polítics així com el seu suport a la lluita contra aquestes pràctiques així com a l’actuació de la justícia”.

A través d’esta iniciativa Compromís també planteja establir mesures per a millorar la lluita contra la corrupció, entre les que destaca instar a la Sindicatura de Comptes a elaborar un informe sobre les seues necessitats materials, econòmiques i, en general, sobre la necessitat de recursos per a millorar la seua tasca de fiscalització del sector públic valencià. Així mateix s’insta al Consell a elaborar un mapa global de les necessitats per a millorar el control intern en l’administració i enfortir la lluita contra la corrupció.

Amb esta proposició també s’insta als membres d’institucions estatutàries implicats en casos de corrupció a que s’aparten dels seus càrrecs en ares de garantir la imatge i reputació d’òrgans consultius i normatius fonamentals per a l’exercici de l’autogovern valencià. “En este punt ens estem referint a casos com el de Francisco Camps, membre del Consell Jurídic Consultiu, i imputat pel cas Valmor o Consuelo Císcar, membre del Consell Valencià de Cultura, imputada per les irregularitats en la seua gestió a l’IVAM”, ha afegit Ferri.

Per al portaveu parlamentari de Compromís “al País Valencià, els greus casos de corrupció que investiga la justícia i que mostren tot un clima presumptament criminal estès com una taca d’oli en les administracions controlades pel Partit Popular, sempre han estat vinculats a adjudicacions públiques. Tots i cadascun dels grans casos de corrupció judicialitzats hui en dia (Cas Rus, Emarsa, Blasco, Fabra, Nóos, Brugal, Gürtel i un llarg etcètera…) han suposat un greu dany per als comptes públics de la Generalitat Valenciana, de les tres diputacions i de diferents ajuntaments”.

El paper auditor de la Sindicatura de Comptes així com del control intern de l’administració resulta, doncs, fonamental per a detectar irregularitats i enfortir la necessària tasca de fiscalització. De fet, nombrosos casos investigats s’han alimentat, en alguna mesura, per les informacions d’irregularitats que la Sindicatura de Comptes detectava en els seus informes. Cal destacar també el paper d’auditoria a les empreses públiques de la Generalitat i, també, a les fundacions i consorcis públics.

Malgrat la tasca de la Sindicatura de Comptes al llarg dels darrers anys, el síndic major va reclamar recentment més facultats per a, per exemple, poder analitzat les comptabilitats d’empreses o bancs que hagen rebut subvencions públiques. Així, considerava que la revisió de comptabilitats, la petició d’informació a tercers i la petició als bancs resulten elements fonamentals per a detectar amb més facilitat casos de frau i corrupció.

És per això –ha afegit Ferri– que volem demanar a la pròpia Sindicatura de Comptes que realitze un informe de necessitats materials i de personal per maximitzar la seua tasca de control, el que acabarà suposant una millora en la lluita contra la corrupció”.

Des de Compromís volem que s’augmenten els mitjans per a lluitar contra la corrupció, volem que els implicats en escàndols deixen les institucions valencianes, i volem que tots els partits condemnen sense paliatius estes pràctiques corruptes.

Per això portarem esta proposició al pròxim ple de Les Corts, una iniciativa que s’afegeix a la nostra proposta de creació d’una comissió d’investigació sobre este cas de corrupció. I ja vorem el que fan els actuals dirigents de Partit Popular, si fan neteja o si continuen insultant els valencians amb el seu victimisme”.

Per al síndic de Compromís “és important llançar un missatge clar i contundent al Partit Popular: deixen d’insultar els valencians. És indignant que vagen de víctimes després d’haver intentat perpetuar-se en el poder a costa dels diners de tots i totes. La gent sap que darrere del cas Blasco, del cas Brugal, del cas Emarsa, del cas Gürtel i del cas Rus el que n’hi ha realment és el cas Partit Popular”.