Bota al contingut principal
  • Enric Bataller: “És el moment d’acabar amb la discriminació i l’atemptat contra els Drets Humans que suposen aquests centres”

Aquesta setmana es recordarà en diversos actes a les 12 persones assassinades al Tarajal fa dos anys quan van intentar entrar a la frontera espanyola. Es tracta d’una tragèdia més, producte de les polítiques de repressió migratòria que cada vegada són més freqüents a la Unió Europea. Unes polítiques que avalen, a més, els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) denunciats per les associacions a favor dels drets humans.

Per aquest motiu, el grup parlamentari de Compromís al Congrés dels Diputats, ha presentat una Proposició No de Llei per declarar Espanya un país lliure de CIE. “Els Centres d’Internament per a Estrangers són llocs on es tanca a les persones per no comptar amb la documentació en regla; són persones que no han comés cap delicte però no poden eixir d’aquells centres, una situació que considerem indigna de un país democràtic com el nostre” ha assegurat el diputat de Compromís Enric Bataller.

Tal i com apunta Bataller, “Són nombroses les denúncies de les organitzacions en defensa dels Drets Humans que qualifiquen aquests centres com a presons encobertes, per això, cal el seu tancament, ja que està demostrat que són una eina de repressió cruel i a més inefectiva amb el fet que justifica la seua existència, ja que ni el 50% de les persones que passen per un CIE són expulsades, i només el 5% de les persones expulsades d’Espanya passen per un CIE”.

Compromís també ha demanat que es constituïsca una Comissió de Seguiment Permanent sobre els CIE mentre es duu a terme el seu tancament, on estiguen representades les organitzacions i entitats socials associades a la reivindicació del seu tancament i a la defensa dels Drets Humans.

Polítiques migratòries

Des de Compromís també es proposa crear un comité d’experts per realitzar una proposta sobre les polítiques d’asil i migratòries, en el qual participen de manera activa les organitzacions de defensa dels drets humans.

“Pensem que el govern central hauria de cedir als ajuntaments els terrenys on actualment es troben les instal·lacions dels CIE per transformar-los, després d’un procés participatiu, en un espai obert a la ciutadania per a dur a terme iniciatives de caràcter social i/o veïnal” ha conclòs Bataller.