Bota al contingut principal

El diputat de Compromís, Paco Garcia Latorre, s’ha referit hui a la nefasta herència en infraestructures que va deixar el govern del Partit Popular amb la concessió per a la construcció de carreteres amb el sistema de peatge en l’ombra “que es va vendre com la panacea que solucionaria la manca de recursos públics per a poder dur endavant infraestructures viàries i que ha suposat un cost desorbitat que els valencians seguirem pagant durant molts anys, a més d’haver produït una paralització d’infraestructures fonamentals”.

El peatge en l’ombra que impulsà el govern del PP és un sistema en què l’empresa concessionària, i a la vegada constructora, es dedicava a finançar l’obra, fer la seua construcció, conservació i les millores necessàries durant els anys de vigència de la contracta. A canvi, el titular de la infraestructura en este cas la Generalitat, pagava una quantitat en funció del nombre de vehicles que utilitzaren eixa carretera.

Segons ha assenyalat Garcia Latorre “es tractava d’un sistema que quadrava perfectament en la concepció neoliberal del PP i del seu afany privatitzador. El govern del PP va projectar vàries noves autovies a construir davall este sistema. La idea inicial era que este sistema arribara a consumir pràcticament un 10% del pressupost en carreteres de la Generalitat, xifra que arribaria als 700-800 milions d’euros en 2010 quan estes previsions inicials de peatges en l’ombra estigueren en marxa”.

“No mes lluny de la realitat. Tot estos castells en l’aire, varen començar a caure de sobte en el lustre de 2006 a 2010. Problemes econòmics de la Generalitat per la gran quantitat d’obres faraòniques improductives i amb centenars de milions en sobre costos i dificultats de les empreses constructores a l’hora de trobar el finançament per escometre les obres ho frenaren tot. Tot açò va convertir el pla d’infraestructures del govern del PP en paper mullar, a més de corroborar que el sistema de peatge en l’ombra fracassava de manera estrepitosa poc temps després posar-lo en funcionament”.

Segons explica Garcia Latorre “les conseqüències d’este desastre de la gestió del PP està pagant-les i sofrint-les la ciutadania, a dia de hui i per molts anys més la Generalitat seguirà pagant el preu desorbitat d’estes infraestructures i a la vegada es troba amb el marasme administratiu d’unes concessions adjudicades que no s’han dut a terme. Així el que anava a ser el segon cinturó metropolità de València, i un eix viari important per a l’horta i el Camp de Túria, la CV-50 entre Benaguasil i l’A-3 s’ha quedat paralitzada. En el cas de la CV-35 la concessionària va posar en marxa la primera fase, però, enguany, en 2016, tenia que iniciar-se la segona, es a dir, tercer carril fins a Llíria i autovia fins a Losa del Obispo, obres que no sabem com es van a fer i si este incompliment del contracte pot suposar una rescissió contractual amb l’empresa concessionària”.

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori va anunciar en Les Corts que estan reunint-se amb les concessionàries i estan estudiant totes les circumstàncies dels contractes de carreteres de peatge en l’ombra per a trobar les solucions que siguen més favorable als interessos públics. “Des de Compromís esperem que es trobe la via per rescindir aquells contractes que no s’han complit i puguen escometre’s finalment estes infraestructures”, ha conclòs Garcia Latorre.