Bota al contingut principal

La diputada de Compromís en Les Corts, Isaura Navarro, ha presentat una proposició no de llei per instar al Consell a intensificar les mesures necessàries  per evitar el contagi de virus com el zika, sobretot pel que respecta als col·lectius especials o més vulnerables com són les embarassades.

Per a Navarro “és imprescindible que s’intensifique la coordinació interinstitucional per aconseguir la implicació de les Administracions Públiques i evitar així les greus conseqüències que pot ocasionar la picadura del mosquit tigre”.

 Segons ha explicat la diputada de Compromís els vectors son organismes vius que poden transmetre malalties infeccioses entre persones o d’animals a persones. Aquestes malalties transmeses per vectors son un problema de salut internacional. El mosquit tigre és una espècie invasora que s’ha estès en multitud de països de tots els continents. El mosquit tigre té una picada ràpida i es un vector de malalties com el dengue, el virus zika i la febre de Chikungunya.

L’any 2009 es trobaren per primera vegada a l’estat espanyol larves de mosquit tigre, concretament en les poblacions de Torrevella i Oriola. A partir d’eixe moment la seua extensió s’ha anat incrementant. El principal interès sanitari d’aquest mosquit està en la seua capacitat per a transmetre agents patògens responsables de malaltia, perquè és competent per a transmetre almenys 22 arbovirosis.

En distintes zones del nostre territori es donen les condicions perquè puga produir-se una circulació autòctona d’aquests virus: La població no està preparada, des d’un punt de vista immunològic, enfront d’aquests; l’Aedes albopictus (vector competent) es troba present en distintes zones del País Valencià i en zones densament poblades i, a més, aquests virus són introduïts de manera regular per viatgers procedents de zones endèmiques o epidèmiques.

“Ja tenim un cas de persona amb el virus zika al País Valencià i per tant hem d’intensificar la vigilància en la salut pública a través, sobre tot, de l’atenció primària. Volem que davant de qualsevol sospita de contagi hi haja una reacció de les autoritats sanitàries, que s’implementen protocols i que estiga tota la societat implicada e informada. No hi ha fronteres per a estos virus i hem d’estar preparats de cara a l’arribada de la calor de l’estiu”, ha conclòs Navarro.