Bota al contingut principal

Les bones perspectives que té actualment AENA farien possible dedicar una part substancial dels beneficis de la companyia a inversions destinades a millorar la intermodalitat amb la xarxa ferroviària de mitja i llarga distància dels d’aeroports d’AENA. Més concretament, les de l’aeroport internacional de L’Altet que, malgrat la seua rendibilitat, és el pitjor comunicat de la seua categoria a Espanya, i això que compta amb més de 10 milions de viatgers.

Pràcticament, tots els aeroports espanyols presenten greus carències en intermodalitat ferroviària, però ningú resisteix la comparativa amb Alacant. L’aeroport, segons dades d’un estudi d’INECA sobre la connectivitat dels aeroports amb altres mitjans de transport, ha estat discriminat si el comparem amb 20 aeroports estatals i de la resta de la Mediterrània pel que fa a la connexions intermodals.

La reclamació que les diputades Belén Bachero i Mireia Mollà fan a Les Corts té rèplica al Congrés, on el diputat Ignasi Candela ha demanat també un canvi de rumb en la política de dividends d’AENA. L’encara empresa pública ha tingut uns beneficis al 2015 de 320 milions d’euros, dels quals 160 aniran a parar a mans dels inversors privats.

El compromís del govern de donar un dividend del 50% sobre els beneficis pot comprometre una política d’inversions que ens afecta directament. Per fer més atractiva la companyia van alleugerar els costos laborals i, en aquest sentit, hem de recordar que van privatitzar la gestió del trànsit aeri a Manises i L’Altet, i no d’altres”, ha considerat Mireia Mollà, també ….

Un país que presumeix de tenir amb 3.100 km la segona xarxa d’alta velocitat més gran del món i en la que ha invertit més de 40.000 milions d’euros, no ha gastat cap cèntim en connectar els seus principals aeroports a la xarxa ferroviària de mitja i llarga distància”, ha afegit el diputat al Congrés, Ignasi  Candela.

Un repartiment massa generós pel sector privat

El Ministeri de Foment va donar el seu vist i plau per la venda d’un 49% de les accions d’AENA l’11 de juliol de 2014. Més del 95% de les accions van ser adjudicades a grans inversors, reservant únicament un 5% a accionistes minoristes (particulars i empleats). La demanda dintre del tram minorista va quintuplicar l’oferta existent.

Alhora, el govern central va prometre als inversors que els donarien anualment un dividend per acció equivalent al 50% dels beneficis. L’eixida a borsa es va produir finalment l’11 de febrer de 2015 amb un preu de 58 € per acció. No obstant això, el govern continua mantenint el control del Consell d’Administració de la companyia amb el 51% de les accions.