Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Sanitat en les Corts, Isaura Navarro, ha anunciat la presentació d’una proposició no de llei perquè el parlament valencià inste al Consell a modificar la norma que regula el ‘borsí’ o sistema de contractació per a cobrir llocs de treball, amb una durada inferior a un mes, en l’àmbit sanitari públic valencià.

Segons Navarro, “l’aplicació d’allò que era una mesura excepcional per a cobrir llocs de treball en l’àmbit de l’assistència sanitària ha significat contractes d’un dia o de poques setmanes. I ens hem trobat amb casos de persones que han estat treballant fins i tot durant quatre anys, dotze anys, amb contractes que han sigut per hores. Tot això sense complir els principis d’igualtat, mèrit i capacitat, sense publicitat i sense transparència”.

“Des de Compromís considerem que és una situació a la que s’ha de posar fi de manera normativa, establint els criteris que la Constitució obliga a aplicar en qualsevol cas per accedir a un lloc de treball en l’administració pública. I aquest canvi s’ha de fer, necessàriament, mitjançant una modificació normativa”.

“Hui per hui, la Conselleria de Sanitat ha deixat d’aplicar este sistema amb la instrucció del 31 de juliol de 2015 enviada a tots els hospitals en agost. Una instrucció en la que s’indica que es restringisca l’ús del ‘borsí’ al mínim imprescindible fins que no es modifique la normativa”.

“Un sistema que, en principi, havia de ser excepcional, el Partit Popular l’ha aplicat mentre ha governat de manera pràcticament ordinària. Un mecanisme de porta de darrere per entrar en l’administració pública, en concret a la sanitat pública valenciana, i que, evidentment, ha provocat un gran volum de crítiques, queixes i denúncies”.

“Insistim que, en qualsevol cas, existeix la necessitat que es modifique la normativa i que d’eixa manera no hi hagen possibilitats que en cap hospital s’aplique un criteri que és més bé d’amiguismes, d’opacitat i de precarietat per als treballadors als qui se fan els contractes de dies o de setmanes, sense donar-los cap estabilitat ni cap garantia de res. Per això proposem que s’acabe per a sempre amb este sistema opac i d’enxufisme que ha de ser història amb el nou Govern sorgit de l’Acord del Botànic”, ha conclòs Isaura Navarro.