Bota al contingut principal

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat per la vicepresidenta del Consell Mònica Oltra, ha presentat #FesCultura, el primer Pla Estratègic Cultural Valencià, dissenyat a partir d’un estudi encomanat a l’Àrea d’Investigació en Economia de la Cultura de la Universitat de València.

Fes Cultura conté 7 objectius prioritzats i avaluables que es desenvolupen a partir de 7 plans, els quals contenen 70 mesures concretes. Es tracta d’un pla pioner a Europa, pel fet de definir les polítiques culturals mitjançant un procés participatiu i obert a la ciutadania mitjançant un estudi previ.

Les grans línies d’actuació de Fes Cultura en el període 2016-2020 són la creació i consolidació d’una vertadera indústria cultural valenciana, la democratització de l’accés a la cultura, la descentralització territorial, la internacionalització i la cooperació entre institucions.

Per aconseguir-ho hi ha prevista una inversió de 500 milions d’euros fins a 2020 amb el compromís que puga augmentar-se si s’aconsegueix un finançament just. Això suposa arribar a 2020 a l’1% del pressupost de la Generalitat. A més, es preveu que les mesures incloses en Fes Cultura puguen augmentar en un 7% la productivitat de l’economia valenciana.

Creació de 10.000 llocs d’ocupació i 12.000 empreses culturals

Entre els principals objectius d’aquest pla es troba la creació de 10.000 llocs d’ocupació, l’augment del nombre d’empreses culturals a 12.000, així com fomentar l’increment en 200 milions d’euros de la despesa que fan els valencians i les valencianes en béns i serveis culturals, assolir 2 milions d’espectadors teatrals anuals i incorporar 8.000 persones en la pràctica amateur d’arts escèniques, augmentar fins a 2,5 milions els espectadors de música en viu i duplicar l’oferta de concerts a 10.000, aconseguir 6 milions de visitants als museus valencians i incorporar 80 nous punts de lectura i 300.000 usuaris en la xarxa de biblioteques.

El conseller Marzà, ha explicat que aquest pla respon a la demanda dels sectors culturals i de la societat valenciana: “Ens reclamaven que hi haguera una política cultural definida, amb uns objectius, amb un full de ruta, amb una avaluació possible, és a dir, que hi haguera un espai compartit on poguérem construir conjuntament i que, d’una vegada per totes, tinguérem una política cultural que anara més enllà de l’ocurrència”.

Marzà ha incidit en la importància de la cultura com a poble i ha destacat que “els valencians i les valencianes ens hem de mostrar com som i no com ens han pintat; eixa és una de les claus d’aquest pla estratègic, ja que els valencians i les valencianes som especialment bons en creativitat, especialment bons en cultura.”

En aquest sentit, la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, ha declarat que “aquesta presentació del pla és un punt d’inflexió que es resumiria en un frase: de l’ocurrència a l’estratègia. Aquest pla posa la cultura en el lloc on mai hauria d’haver deixat d’estar, en un lloc central “. Oltra ha volgut agrair que Fes Cultura “incorpore de la mateixa manera als homes i a les dones, perquè estic convençuda que és una garantia haver incorporat en condicions d’igualtat les dos visions que compartim del món”.

A l’acte també ha intervingut Pau Rausell, responsable d’ECONCULT, l’Àrea d’Investigació en Economia de la Cultura de la Universitat de València que ha rebut l’encàrrec de dissenyar l’estudi avaluatiu i de diagnosi que ha donat peu al disseny per part de Cultura del Pla Estratègic Cultural Valencià 2016-2020. Rausell ha explicat que “per primera vegada a Europa s’ha plantejat un procés participatiu obert a la ciutadania per tal de definir els objectius de la política cultural” i ha afegit que «només hi ha un cas semblant al món: Canadà, on s’ha realitzat una iniciativa semblant”.