Bota al contingut principal

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha indicat que “la retirada en els edificis públics de les plaques on figuren persones condemnades per corrupció té un contingut simbòlic fonamental per a la regeneració democràtica”.

Alcaraz ha fet estes declaracions coincidint amb l’enviament des de la Conselleria de Transparència d’una carta als 542 ajuntaments i les tres diputacions provincials de la Comunitat Valenciana demanant que col·laboraren per a retirar les plaques commemoratives, inaugurals o honorífiques on figure el nom de persones condemnades per corrupció.

Estes cartes, ha explicat el conseller, “responen a la resolució 36/IX aprovada per Les Corts, que ve a mostrar la indignació i la preocupació evident pels casos de corrupció que han assotat la Comunitat, que ara estan aflorant i afecten majoritàriament al Partit Popular”.

“Era necessari buscar una fórmula objectiva i la consensuada ha sigut que hi haja una condemna ferma”, ha dit, “perquè pareix obvi que no han de romandre plaques en hospitals, centres esportius o instal·lacions públiques del tipus que siga que commemoren l’obertura o la primera pedra per part de dirigents que hui sabem que són corruptes”.

La resolució 36/IX va ser aprovada el passat 15 d’octubre per Les Corts, instant al Consell a retirar amb caràcter immediat les plaques on figure el nom de persones que hagen ostentat càrrecs públics i hagen sigut condemnades per sentència judicial ferma per corrupció, delictes contra la hisenda pública i la seguretat social o per delictes contra l’administració.

Així mateix, demana retirar tota distinció o element d’homenatge i consideració pública que els haja sigut concedit quant a un càrrec i es trobe exposat en espais públics dependents de la Generalitat o finançats amb càrrec a fons derivats d’esta.

En la mateixa resolució, Les Corts insten al Consell a elaborar una declaració formal i pública de reprovació i repulsa de tots els polítics de la Comunitat Valenciana que han resultat o resulten condemnats per delictes de corrupció i, eixe sentit, El Govern valencià ho va fer mitjançant un acord aprovat el passat 18 de desembre de 2015.