Bota al contingut principal

La Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat la Proposició No de Llei impulsada per Compromís, a través del diputat Enric Bataller, perquè es reconega al Sàhara Occidental com un territori històricament relacionat amb Espanya i que així els seus habitants puguen nacionalitzar-se després de només dos anys de residència en el país, i no els deu anys que requereix el règim general.

Es tracta d’instar la modificació de l’article 22.1 del Codi Civil, on es fixen les condicions especials d’accés a la nacionalitat per als nacionals de països iberoamericans, Andorra, Filipines, Guinea Equatorial, Portugal i els sefardites. Ara, s’inclourien a més a “els qui hagueren sigut residents en el territori del Sàhara occidental durant la seua administració per Espanya, i descendents”.

És important també subratllar que aquestes persones no hauran de superar el tràmit de renúncia a la nacionalitat que s’exigeix als naturals d’altres països. En el cas dels sahrauís s’equipara la seua situació a la dels sefardites, proposant una modificació de l’article 23b) del Codi Civil que Compromís ha introduït en la iniciativa sotmesa a votació mitjançant acord amb Podem.

Tal com es defensa des de Compromís, “la nacionalitat no ha de contemplar-se com un privilegi dels qui la detecten enfront dels estrangers, sinó com una obligació protectora que recau sobre cada Estat en benefici dels qui ha decidit considerar nacionals seus”.

Amb l’aprovació d’aquesta PNL, es dóna un nou impuls polític a l’acte de justícia que Espanya té pendent amb un poble que, no fa molt, consideràvem part integrant del nostre Estat i al que ara tenim sumit en l’oblit. A més, Compromís reafirma el seu deure amb la defensa del poble sahrauí, participant en la creació d’un intergrup, Pau per al Sàhara, que té com objectiu sensibilitzar a l’Executiu sobre la situació que es viu en el Sàhara Occidental.