Bota al contingut principal

El portaveu adjunt del grup parlamentari Compromís, Juan Ponce, i el també diputat de Compromís en les Corts, Josep Nadal, han presentat una proposició no de llei per a instar al Consell a crear una llei que evite la contaminació lumínica al País Valencià, afavorint l’eficiència energètica en l’enllumenat públic i evitant els efectes negatius de la il·luminació nocturna sobre els espais naturals.

Segons ha explicat el diputat Nadal, “cal una regulació de la intensitat lumínica a les ciutats i pobles per tal que la nit siga nit, per a evitar les famoses boines que no ens deixen veure el cel de les nostres ciutats per la nit. Però sobre tot per a interferir el menys possible en la vida salvatge del nostre entorn”.

A més a més, Ponce ha puntualitzat que “es tracta d’una mesura que a més de l’eficiència energètica i, per tant, de l’estalvi,  també significa una necessitat de cara a la salut pública. Esta demostrat que la il·luminació no adequada interfereix en la salut de les persones i per això apostem per afavorir l’ús racional de la il·luminació, la qual cosa inclou la utilització de lluminàries amb tons més pròxims al taronja, que són més respectuosos amb el cicle de la son”.

La proposta del grup parlamentari Compromís també inclou que es faça una divisió del territori en diverses zones, en funció de les característiques i especificitats de cada una, en relació amb la claredat lluminosa que pot ser admissible i, també, que es regulen els aspectes relatius a les intensitats lumíniques permeses, al disseny i realització de l’enllumenat, així com a l’establiment dels horaris de funcionament.

Atenent principalment al punt de vista dels espais naturals i a la visió de la línia de costa des de mar endins, “aquesta proposta també ens serveix per evitar que la fauna nocturna es desoriente, com passa amb molts insectes, aus o amb les tortugues marines”.

“Des de Compromís considerem que per a il·luminar una ciutat no cal fer-la visible des de l’espai, ni és necessari poder llegir un llibre al mig del carrer a les dues de la matinada. I per això cal un ús responsable de l’enllumenat públic que evite la contaminació lumínica a les ciutats del nostre territori”, ha conclòs el diputat Josep Nadal.