Bota al contingut principal

El diputat de Compromís al Congrés, Ignasi Candela, ha acusat a Cristóbal Montoro de “generar un conflicte polític i social entre les comunitats autònomes i l’Estat” per les seues polítiques pel que fa als objectius de dèficit. Candela ha titllat al ministre d’Hisenda i Administracions Públiques de “triler” per fer un repartiment del dèficit que “no respon a cap criteri econòmicament just sinó a objectius electoralistes”.

“Les CCAA gestionen aproximadament el 36% de la despesa pública i els serveis socials, mentre que només són responsables del 30% del dèficit el 2015”, de manera que segons Candela “és fals que les CCAA siguen les principals responsables de la desviació del dèficit”.

Per a Candela, el repartiment dels objectius de dèficit “ s’ha realitzat d’acord a objectius purament electoralistes”, ja que les CCAA “s’encarreguen de la majoria de prestacions socials i ja havien reduït la seua despesa pública corrent en 28.143 milions entre 2009 i 2014”, mentre que l’administració central “la va augmentar en 2.745 milions en el mateix període”.

L’impacte social de les retallades

El diputat de Compromís ha recordat que “les retallades no s’efectuen sobre xifres, sinó sobre persones” i ha convidat al ministre Montoro a visitar als valencians i “donar els noms i cognoms dels pacients als quals cal retirar el tractament”.

A més, Candela ha assenyalat que “Montoro no té legitimitat per exigir més retallades a les CCAA, perquè el Govern està en funcions”. “La ciutadania ha votat majoritàriament per un canvi en les polítiques i el ministre ho hauria de saber”, ha conclòs Candela.