Bota al contingut principal

El portaveu adjunt del grup parlamentari de Compromís, Juan Ponce, demanarà la compareixença del director de la Central Nuclear de Cofrents a les Corts per tal que explique la possible ampliació de l’emmagatzematge, a la central valenciana, en contenidors a l’aire lliure dels seus residus, “ja que en la seua última compareixença a les Corts, el director de Cofrents va dir que la seua capacitat era prou fins a 2020, que és quan la central ha de tancar definitivament”.

“A més a més, també anem a sol·licitar al Consell que inste el Govern de Madrid a no concedir pròrrogues en el funcionament ni cap autorització d’ampliació de capacitat d’emmagatzematge, de manera que la central tanque definitivament i de forma segura en l’any 2020”, ha afegit.

 Segons Ponce, “aquesta informació que hui es publica a la premsa és l’evidència que l’energia nuclear és molt perillosa i molt cara, ja que hi ha que internalitzar tots els costos, com el de la gestió dels residus nuclears que deixa un problema enorme sense resoldre per a les generacions futures. La successió de problemes a la nuclear valenciana és l’evidència que ha arribat al final de la seua vida útil. Per això considerem que Cofrents ha de tancar-se ja per a deixar de ser un perill, deixant de generar residus”.

“El tancament de Cofrents és possible perquè l’abastiment energètic està garantit amb d’altres fonts d’energia. És més, totes les centrals nuclears han de ser tancades, amb un pla de tancament definitiu i progressiu. Mentre esperem la formació d’un Govern central progressista, cal recordar que els governs anteriors sempre han apostat per polítiques errònies que maltracten les energies renovables per a poder mantindre les nuclears”.

“No és la primera vegada que des de Compromís reclamem el tancament de Cofrents, fins i tot presentàrem una proposició no de llei en març de l’any passat,donada la seua perillositat actual i els efectes nocius sobre les persones i el medi físic a curt, mitjà, llarg i llarguíssim termini, provocats pels residus radioactius que genera, impossibles de neutralitzar. Una situació que s’agreuja cada dia que continuen funcionant les centrals nuclears i generant nous residus”.

 “Des de Compromís insistim que l’aposta de futur és l’ús de les renovables netes, que ens permeten lluitar contra el canvi climàtic i que són fonts de creació d’ocupació estable i de qualitat. El nostre model energètic  es basa en les renovables netes i en l’eficiència energètica que ens permetrien tancar ja les centrals nuclears, com la de Cofrents, i eliminar els riscos que comporten”, ha conclòs el diputat Juan Ponce.