Bota al contingut principal

La diputada de Compromís en les Corts, Cristina Rodríguez, ha presentat una proposició no de llei perquè el Consell inste al Govern central a establir una línia d’ajudes d’emergència al sector agrari i ramader, donades les condicions d’empitjorament de sequera al País Valencià i, sobre tot, a les comarques del Sud. “Una situació que potesdevindre dramàtica si no s’articulen els instruments pertinents per tal de fer-li front el més aviat possible”, ha afirmat.

Segons Rodríguez, “la pèrdua d’humitat de la terra, provocada per l’escassetat de precipitacions i per les temperatures elevades d’este hivern, enregistrant-se a molts punts del territori les temperatures mitjanes més elevades des de feia 60 anys, comporta un augment de l’evapotranspiració que incrementa i consolida la situació de sequera al País Valencià”.

“L’Agència Estatal de Meteorologia ha qualificat aquest escenari com a ‘climatològicament extraordinari’ al nostre territori, amb registres ‘extremadament càlids’ i ‘extremadament secs’. L’estrès hídric, unit a les elevades temperatures, també provoca que els nostres espais forestals estiguen suficientment exposats perquè el risc d’incendis siga molt elevat”.

“Però no només la situació és preocupant des d’un punt de vista forestal, sinó que la sequera també està causant estralls al sector agrari. Determinats cultius estan patint destrosses irreparables, i els productors arrosseguen pèrdues milionàries que augmenten, campanya rere campanya. Així, per citar un exemple, els agricultors xifraren el volum total de les seues pèrdues directes causades per la sequera en 320 milions d’euros per a la campanya 2013-14”, ha explicat.

“És per això que amb el risc d’incendis i els danys que estan produint-se al sector agrari, es requereix de l’adopció de mesures d’urgència. Així, des de Compromís reclamem que el Govern d’Espanya establisca una línia d’ajudes per a donar suport als agricultors, ajuntaments i diputacions provincials. I que també s’adopten les mesures necessàries per a la posada a punt i l’adequat manteniment dels pous de sequera”, ha conclòs la diputada Cristina Rodríguez.