Bota al contingut principal

Els diputats de Compromís en el Congrés han presentat una proposta d’acord, titulada ‘Acord del Prado’, amb la qual volen tornar a seure en la taula de negociació a PSOE, Podemos, IU-UP, En ComúPodem i En Marea, i treballar per a aconseguir un govern plural, que permeta donar solució a les demandes democràtiques i socials reclamades pels ciutadans el passat 20 de desembre.

Tal com ha assenyalat el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, “creiem que per responsabilitat i respecte cap als votants hem de treballar fins al final per a aconseguir un acord que impedisca que s’hagen de tornar a repetir les eleccions, no podem dir-li a la gent que ha votat malament”.

El document presentat compta amb cinc eixos fonamentals que arrepleguen 30 propostes basades en el Pacte del Botànic que han subscrit tant PSOE com Podemos al País Valencià. Segons Baldoví “es tracta d’un acord de mínims que considerem assumible per totes les forces del canvi i que permetria una abstenció de Ciudadanos o de les forces nacionalistes”.

En el primer eix, l’acord arreplega propostes destinades a rescatar persones, com la creació d’un Pla d’Ocupació Juvenil que ajude a combatre la fuga de cervells, adoptar mesures que impedisquen els desnonaments, implantar un ingrés mínim vital que permeta a les persones viure de manera digna, impulsar polítiques integrals contra la violència masclista i dotar de recursos suficients a la Llei de la Dependència.

El segon eix contempla mesures destinades a la lluita contra la corrupció i en favor de la regeneració democràtica. En aquest sentit, l’acord proposa reformar la Llei de Transparència, crear una Oficina estatal contra el frau fiscal i la corrupció, prohibir les portes giratòries, derogar la Llei Mordassa, despolititzar el Tribunal Constitucional, reformar el sistema electoral i adoptar mesures per a garantir una contractació pública transparent.

En el següent pilar fonamental, titulat ‘Governar per a les persones’, Compromís proposa reformar l’article 135 de la Constitució amb la finalitat de prioritzar la despesa social i reestructurar el deute de l’estat, promoure la paritat en els òrgans institucionals, derogar les reformes laborals de 2010 i 2012, recuperar el Sistema Sanitari Universal, impulsar una nova Llei d’Educació i promoure una nova Llei Integral per a la Igualtat efectiva de persones LGTBI.

El quart eix de l’acord contempla totes aquelles mesures destinades a modificar el model productiu espanyol, amb propostes com impulsar una Llei de Canvi Climàtic, convertir en ICO en una banca pública, reinsdustrialitzar l’economia, reformar el sistema fiscal, impulsar una agricultura de qualitat i de proximitat i fomentar les connexions amb Europa.

En últim lloc, el pacte planteja mesures destinades a aprofundir la democràcia en l’Estat i la Unió Europea, d’aquesta forma, des de Compromís es proposa reformar el sistema de finançament autonòmic, abordar les crisis territorials de l’Estat des d’una perspectiva democràtica,  treballar per a aconseguir un model d’estat federal, renegociar els programes d’austeritat i promoure un augment de les polítiques redistributives entre els països de la Unió Europea.
Aquest acord serà revisable per les parts cada sis mesos amb la finalitat de garantir el compliment de les polítiques propostes, i ha de ser executat per un govern plural i de coalició.