Bota al contingut principal

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat hui que “inclús els informes jurídics demanats ex professo pel Consell del PP per justificar la compra de Valmor confirmen que l’organització dels Grans Premis de Fórmula 1 va ser una estafa als valencians i valencianes”.

Ferri ha fet estes declaracions després de conèixer el contingut de l’informe encomanat per l’executiu d’Alberto Fabra al despatx Garrigues, que va ser citat ahir per l’ex director general d’esports de la Generalitat, Mateo Castellá, en la seua declaració com a testimoni en el jutjat que investiga les suposades irregularitats en l’organització de la Fórmula 1 a València.

Segons el portaveu de Compromís “malgrat el que va afirmar ahir Castellá este informe també posa el focus en què amb el contracte de compravenda de Valmor els propietaris de l’empresa privada quedaven exempts de tota responsabilitat civil i pagament del deute contret amb l’empresa pública Circuit del Motor. Una circumstància que segons s’ha pogut evidenciar amb posterioritat es produí sense que hi haguera cap justificació basada en l’interès general que emparara tal decisió”.

“En la compra de Valmor –ha afegit Ferri- tot apunta a una utilització indeguda de fons públics per part del govern del PP, que va adoptar decisions arbitràries mitjançant un exercici abusiu de poder per beneficiar els propietaris de l’empresa Valmor, al marge de qualsevol consideració d’utilitat pública”.

“Esperem que la justícia, amb el procediment que té obert a València, traga a la llum tota la dimensió d’este cas de corrupció i que imputats com Francisco Camps o Lola Jhonson, acaben pagant penalment per les seues responsabilitats en este saqueig de fons públics. Però des de Compromís hem considerat des de l’inici que en este cas s’incorré en responsabilitat comptable en assumir irregularment obligacions amb càrrega econòmica per a l’administració, generant un greu dany als fons públics, per això presentàrem en setembre de 2013 denúncia davant del Tribunal de Comptes”.

Compromís trià la via del Tribunal de Comptes per denunciar este saqueig de les arques públiques perquè aquest tribunal compta amb la figura del reintegrament per abast, mitjançant la qual, si s’acaba condemnant els ex membres del Consell que efectuaren la compra de Valmor, aquestos hauran de pagar personalment, de la seua butxaca, el perjudici econòmic que la compra d’aquesta empresa i l’assumpció dels seus deutes ha generat a les arques públiques.

Segons assenyala Ferri “ens consta que el procediment judicial en el Tribunal de Comptes segueix el seu curs en paral·lel a la investigació que té lloc a un jutjat de València. El Tribunal de Comptes ja ha reclamat documentació a l’administració valenciana que, en esta nova etapa, està col·laborant amb esta causa que determinarà la responsabilitat comptable per la compra de Valmor”.