Bota al contingut principal

Davant els fets revelats per Eldiario.es Compromís estima l’existència d’una responsabilitat de tipus administratiu que pot arribar a ser penal per la via de l’article 439 del Codi Penal quan negociació prohibida i abús de les seues funcions. La jurisprudència recent – la Sala Segona de l’Audiència Provincial de Castelló en la seua sentència 085/2016, referent el cas del Vicepresident Segon de la Diputació, Francisco Martínez, finalment condemnat- apunta al fet que la no abstenció en cas preceptiu segons el qual es disposa en l’article 28 de la Llei 30/1992 de Procediment Administratiu Comú i amb benefici directe a la posició patrimonial d’un familiar pot ser constitutiva de delicte per si mateixa sense concórrer més requisits.

En este sentit, Compromís considera poc sòlida la defensa de César Sánchez en el sentit que la mercantil PAVIOTA S.L. pertanyent a la seua sogra no obtindria benefici patrimonial de l’operació, mentre que segons la documentació aportada la mercantil, conserva després de l’expropiació 2.815 m2 adjacents a la zona de les obres, amb la consegüent plusvàlua urbanística; i que les parcel·les amb què li la compensaria en cas de realitzar-se les obres abans de 2019 correspondrien al mateix Polígon de Pou Roig en el qual es troben les actuals parcel·les i que en el seu conjunt veuria millorada la seua situació urbanística després de la realització dels treballs. Incrementant per tant un valor que molt probablement podria ser superior en el mercat al valor d’expropiació, amb la qual cosa sí existiria conexidad amb un increment patrimonial de PAVIOTA S.L.. Així, existiria obligació de César Sánchez d’abstenir-se en aquesta votació, indicis de nul·litat i fins i tot de delicte.

Davant tots aquests indicis, Compromís impugnarà l’acord per a la concessió de la subvenció a l’Ajuntament de Calp per trobar en ell condicions per a la seua anul·labilitat per vicis en el consentiment i fins i tot vicis de nul·litat absoluta per connexió amb un possible delicte. Així mateix presentarà una denúncia davant la Fiscalia d’Alacant perquè investigue els fets i la seua possible rellevància penal, sense descartar participar en l’eventual procés com a acusació popular.

Finalment, i independentment de tot s’insta a César Sánchez a assumir la seua responsabilitat política i dimitir lloc que una institució com la Diputació ha d’estar per sobre d’interessos familiars i personals.

Compromís ha recordat que fins a l’últim minut intente negociar amb presidència que s’aprovara un calendari democràtic i tècnic d’intervenció en la N-332 i altres carreteres de l’Estat però en tots els pobles, prioritzat per tècnics. Aquestes intervencions són impròpies de la Diputació, perquè la competència pertany a l’Estat encara que donat l’escàs nivell d’inversió en la província podrien escometre’s -remarca Compromís- sempre tenint en compte totes la travessies. “Des del principi ha existit un inusual interès a accelerar aquest projecte, i ha sigut una setmana carregada de tensions i amenaces davant el treball de fiscalització de Compromís”, remarquen des de la coalició. Compromís també ha informat que ja treballa en una nova proposta tècnica d’inversió en carreteres amb criteris tècnics i transparents.

Compromís ha recordat a més que en els últims sis mesos Sánchez ha aprovat una inversió partidista en el seu municipi de fins a 3.200.000 euros, un xifra que multiplica per molt la mitjana provincial. “A més del possible delicte, hi ha un partidisme insuportable en la distribució dels diners públics per part de Sánchez”, ha destacat Compromís.