Bota al contingut principal

La diputada de Compromís en les Corts, Belén Bachero, davant el cúmul d’irregularitats en la licitació d’obra pública que s’han produït en l’anterior etapa, i aprofitant la necessitat d’adaptar la Llei de Contractes del Sector Públic a la Directiva Europea sobre contractació, ha presentat una proposta per millorar la transparència, la concurrència i la participació en els processos de contractació pública.

La iniciativa, presentada per la responsable d’Obres Públiques del grup parlamentari Compromís, insta el Consell a “licitar de forma separada el projecte bàsic i el projecte d’execució de les obres públiques i per una altra l’execució pròpiament dita, és a dir la construcció”. Aquesta proposta, que es presenta després de consultar les peticions i propostes dels col·legis professionals implicats en aquestes actuacions, com el Col·legi d’Arquitectes de Castelló, entre d’altres, “pretén millorar la transparència i l’objectivitat com a mecanisme d’autocontrol per millorar els interessos de l’administració i de la ciutadania, eliminant sobrecostos”. 

La proposta de Bachero, que es registra precisament en el Dia d’Europa, busca “establir com a procediment habitual el concurs d’arquitectura com a mecanisme de contractació en projectes d’obres públiques, garantint i afavorint així la recuperació dels concursos de projectes i separar-los clarament de l’execució”. 

Segons ha explicat la diputada castellonenca, “fins ara es produïen licitacions conjuntes com a pràctica habitual, però sembla lògic que es realitze un primer concurs sobre els projectes, perquè l’Administració trie el més adequat, i després una licitació de l’execució, per escollir el més rendible o el més adequat per defensar els interessos de la ciutadania. L’objectiu de Compromís és que a les bases de contractació es tinga en consideració el binomi preu-qualitat i que s’incorporen als processos de selecció tècnics especialistes que puguen ser neutres i objectius, per acabar amb els amiguismes”. 

“Amb aquesta proposta volem eliminar els contractes sense publicitat i establir unes bases per als contractes negociats amb publicitat que garantisquen la transparència dels procediments per acabar amb la corrupció. La iniciativa també es fa extensible als acords dels Ajuntaments i diputacions, així com als organismes autònoms, per millorar la coordinació entre les institucions i facilitar així l’aplicació uniforme d’aquesta Directiva Europea en pro de la transparència i el bon govern”, ha conclòs la diputada Belén Bachero.