Bota al contingut principal

Compromís ha demanat en les Corts que el Consell de la Generalitat impulse conjuntament amb el Patronat de Turisme Costa Blanca  un pla plurianual de promoció del turisme ornitològic a la província d’Alacant, que gairabé té el 50% de les zones considerades d’alt valor per la pràctica d’un mercat potencial de milions de persones al món i que pràctimanent ha estat abandonat fins ara.

La proposició no de llei presentada per la diputada Cristina Rodríguez està pensada per a ser desenvolupada dins del Consell de Coordinació Turística englobant accions de màrqueting turístic amb mitjans de comunicació i operadors turístics especialitats, qüestions que pràcticament han sigut ignorades a les promocions d’una província que reuneix nou dels 20 paratges d’alt valor ecològic de la Comunitat Valenciana.

A banda d’accions puntuals al mercat britànic, la importància d’Alacant com a lloc per practicar el anomenat Bird Watching no es veu reflectida en les accions promocionals que porten a terme tant el Patronat de la Costa Blanca com l’Agencia Valenciana de Turisme. Este turisme mai ha gaudit d’un promoció concorde amb la seua importància. Destaca, per exemple, la baixa presència de El Fondo als press i fam trips organitzats per ambdues ens de promoció turística, sobre tot tractant-se del tercer punt a Espanya on més es detecten diferents tipus d’aus després de Doñana i el Delta de l’Ebre.

El mercat potencial del Bird Watching és de milions de turistes, alhora que és una pràctica respectuosa i que té un baix impacte als ecosistemes. The Royal Society for the Protection of Birds britànica té més d’un milió de socis; la Societat Alemanya per la Conservació de la Naturalesa, 400.000; als EEUU, segons la Stanford University, hi ha 69 milions d’americans majors de 16 anys que practiquen esta afició. A més a més, esta associada a un tipus de turista amb un poder adquisitiu mig/alt i que viatja fora de temporada per gaudir de les aus que ens visiten depenent de l’estació de l’any.

La iniciativa de Cristina Rodríguez està pensada per a ser desenvolupada dins del Consell de Coordinació Turística englobant accions de màrqueting turístic amb mitjans de comunicació i operadors turístics especialitats i afectaria als nou punts d’alt valor per la pràctica del Bird Watching a la província d’Alacant com són els Parcs Naturals de Les Salines de Santa Pola, del Fondo, de la Marjal de Pego-Oliva, de la Font Roja i Serra de Mariola, de les Llacunes de La Mata i Torrevella, del Penyal d’Ifac, i les ZEPAs del Clot de Galvany, de Serra Escalona i Devesa de Campoamor, Moratillas Almela i Els Alforins.

Segons la diputada Cristina Rodríguez “Alacant té un clar avantatge comparatiu dins del segment del turisme ornitològic i ho hem de saber aprofitar. A més a més, este producte ens permet apostar per un turisme de qualitat, desestacionalitzat i diversificat”. Alhora que lamenta “l’actitud dels responsables polítics de la Diputació d’Alacant davant el recentment creat Consell de Coordinació Turística, que veuen esta oportunitat per a sumar esforços en matèria de promoció turística com una agressió, una visió que no es correspon amb la realitat”.

El turisme ornitològic és un dels productes considerats com a prioritaris per desenvolupar al Pla d’Espais Turístics de la Comunitat Valenciana. Per això, una estratègia coordinada entre l’AVT i el Patronat de Turisme Costa Blanca donaria millors resultats que treballant cadascú pel seu compte. D’esta manera, es podrien plantejar accions promocionals més potents, a més mercats emissors i amb un major abast.