Bota al contingut principal

El diputat de Compromís Josep Nadal ha presentat una Proposició no de Llei en Les Corts per què el Consell demane al Govern de l’Estat que establisca les majors reduccions possibles per als índexs de rendiment net aplicables en el mètode d’estimació objectiva de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per a les activitats agrícoles de producció de nispro, cirera, raïm i ametlla, atenent a l’especial dificultat del seu cultiu i manipulació i a la reiterada persistència de la sequera a les comarques de la província d’Alacant.

Segons ha explicat Nadal “són sectors agrícoles de molta importància estratègica en tant que afavoreixen la diversitat agrària del territori, ajuden a evitar el despoblament rural i són un pol d’atracció turística potencial que cada dia s’explota més”.

Parlem de cultius que, en pobles normalment menuts, suposen una part important de les rendes familiars, que inclús ocupen a diferents membres de la família durant les diverses campanyes. A més en molts casos són productes delicats que produeixen elevats percentatges de rebuig de la producció i que necessiten molta mà d’obra. En alguns casos com l’ametlla i el raïm són matèries primeres de primer ordre per a la producció del torró de Xixona, del xocolate de La Vila Joiosa o del vi de les comarques del sud.

“És per això –ha afegit Nadal- que tenen grans costos de producció i processament que no podem agreujar amb tipus impositius onerosos i que acaben per donar l’estocada als productors”.

Compromís presenta aquesta proposta a les Corts però així mateix la presentarà mitjançant els seus representants al Congrés del Diputats en quan comence la nova legislatura.