Bota al contingut principal

La diputada de Compromís a les Corts, Belén Bachero, ha presentat una proposició no de llei per tal que el Consell manifeste el seu suport als punts del Reglament de Ports Europeus, aprovat recentment per l’Europarlament, on es fa referència a l’autonomia dels ports per a fixar les seues tarifes i on s’eliminen les transferències dels ports amb beneficis als ports amb pèrdues, tot i assegurant la necessària inversió estatal per mantenir la competitivitat en el cas dels ports valencians.

Segons Bachero, “els ports valencians tenen un potencial logístic inigualable que encara seria més si disposaren de marge de maniobra per a fixar unes tarifes adaptades a les seues necessitats particulars. Per això estem d’acord amb la decisió del Parlament Europeu d’aprovar un reglament que, per primera vegada, ens deixa establir a cada port les seues tarifes pròpies donant una major autonomia, i no que els ports valencians hagen de dedicar els seus beneficis a d’altres que tenen pèrdues”.

“És especialment positiva la decisió presa a la cambra europea amb aquest Reglament perquè, després de sis anys i tres intents, això contribuirà a millorar l’autonomia dels ports valencians ja que els permetrà determinar els seus preus d’operació de manera independent, tal i com passa als països més importants amb activitat portuària”.

“Quan comence a aplicar-se el Reglament, que està a l’espera d’un acord sobre el text definitiu, s’acabarà amb el model establert per l’Estat espanyol que, des d’un punt de vista més centralista, fixava les tarifes per a tots els ports. Precisament, el Govern en funcions ja s’ha posicionat en contra d’aquest Reglament, per la qual cosa i en defensa dels interessos dels valencians i valencianes volem que el Consell remeta a l’Estat espanyol el posicionament de les Corts Valencianes, en cas d’aprovar-se, de les tarifes portuàries pròpies”.

“Per últim, per tal d’unir esforços amb altres ports, considerem molt important demanar una unió de tots els territoris de l’Est de la Mediterrània i d’altres regions europees, interessats en defensar aquesta postura per incrementar l’autonomia dels ports a l’hora de fixar tarifes”, ha conclòs la diputada Belén Bachero.