Bota al contingut principal

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha publicat la convocatòria de les beques salari lligades a la renda per a la realització d’estudis universitaris destinades als estudiants de les universitats públiques valencianes per al curs 2016-2017.

El termini de presentació de les sol·licituds per a aquesta nova modalitat d’ajudes, a les quals es destinaran 5 milions d’euros, s’inicia el 12 de juliol i finalitzarà el 30 de setembre.

Cal recordar que la conselleria destinarà 21.450.000 euros a la totalitat de les beques universitàries -beques d’estudis universitaris, d’excel·lència acadèmica, beques complementàries del Ministeri d’Educació, Erasmus, beques de transport, beques de no abandonament i beques salari lligades a la renda-, cosa que representa quasi un 27% més de fons que l’exercici anterior, en el qual es van destinar 16,9 milions d’euros.

Amb el nou programa d’ajudes, la Generalitat té l’objectiu que cap alumne es quede sense accedir a les universitats públiques valencianes per raons econòmiques.

Respecte d’això, el conseller Vicent Marzà ha declarat que “és una de les beques noves del nou curs de la qual estem especialment orgullosos perquè serveix per a aquella gent que fins ara no estudiava una carrera perquè no tenia prou amb una beca per a cobrir les taxes. És un canvi de prioritats del govern sorgit del Botànic. S’ha acabat que algú deixe d’estudiar per raons econòmiques a la universitat”.

“Reiterant les paraules del conseller, crec que hem de fer una crida perquè les persones demanen la beca salari. Amb la beca per a taxes universitàries no era prou per a molts alumnes i s’estava produint un efecte d’exclusió del sistema universitari públic valencià. Per tant, benvingudes siguen les beques salari i donar l’enhorabona de la iniciativa a la conselleria perquè són beques molt necessàries perquè cap estudiant es quede fora de la universitat per raons econòmiques”, ha comentat el rector Esteban Morcillo, en qualitat de president de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes.

Principal novetat 2016-2017: beques salari

La convocatòria 2016-2017 té com principal novetat les beques salari lligades a la renda, que estan dirigides a l’alumnat que inicia per primera vegada els seus estudis universitaris el curs 2016-2017 i les famílies del qual no poden fer front a les despeses derivades dels seus estudis universitaris.

Aquestes ajudes permetran als beneficiaris disposar d’un salari de fins a 600 euros mensuals per curs, que contribuirà a finançar la despesa que genera dur a terme estudis universitaris i impulsarà l’economia d’aquelles famílies amb escassos nivells de renda.

L’alumnat beneficiat haurà de comprometre’s a complir el rendiment acadèmic establit en la convocatòria.

L’objectiu de les beques salari és evitar l’autoexclusió i garantir que els estudiants que inicien els estudis puguen acabar la seua formació universitària amb un salari destinat a formar-se. D’aquesta manera, l’alumnat pot col·laborar amb la seua família aportant un sou pròxim al salari mínim interprofessional de fins a 600 euros durant els quatre anys de formació, sempre que supere acadèmicament els cursos.

En aquestes ajudes es flexibilitzen els requisits, ja que el llindar de renda que s’estableix per a famílies de quatre membres és de fins a 18.000 euros i la nota mínima exigida és d’un 5. S’estima que els beneficiaris puguen arribar al miler fins a esgotar l’import.

Igualtat d’oportunitats

Tot el programa de beques universitàries de la Generalitat té un marcat caràcter social, a fi de potenciar la igualtat d’oportunitats per a cursar estudis universitaris, i els criteris s’han establit pensant en aquelles famílies amb rendes més baixes i aquelles persones que o estan en desocupació o han de compatibilitzar treball i estudis universitaris per a fer front al cost de la matrícula.

A més, es preveu, per primera vegada, el criteri de la igualtat de gènere en les ajudes, de manera que, en cas d’empat en la nota entre dues o més estudiants s’atorgarà l’ajuda al sexe infrarrepresentat en la titulació en què estiguen matriculats. L’objectiu és afavorir un equilibri de gènere, tant en la universitat com, posteriorment, en l’accés al món laboral.

La informació es pot consultar en aquest enllaç.