Bota al contingut principal

La vicepresidenta i conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que des del Consell s’està “reparant moral i econòmicament a les persones en situació de dependència del maltractament al que han sigut sotmeses en els últims anys per l’antic Govern. Estes persones han sigut víctimes d’unes polítiques que van deixar en el camí a milers de ciutadans i ciutadanes que eren els més vulnerables de la societat i requerien especial protecció per part dels poders públics i que, no obstant això, han sigut invisibles i maltractats institucionalment”.

Així ho ha manifestat durant la Comissió de Política Social i Ocupació de les Corts, on ha comparegut a petició pròpia per explicar les mesures impulsades pel Govern valencià per a millorar l’aplicació de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència.

Entre les mesures preses en l’últim any, Oltra  ha destacat l’eliminació total del copagament implantant per l’anterior Govern en els centres de dia des de gener de 2016, substituint a més la distinció entre centres per a gent gran i per a persones amb diversitat funcional per la de serveis prestats.  “D’esta manera, 4.569 persones ja no han de pagar per un recurs al que tenien dret i que ha estat assumit per part de la Generalitat, amb un cost total de 8,2 milions d’euros”.

D’altra banda, s’ha incrementat la quantitat mínima per a despeses personals dels usuaris del servei d’atenció residencial, i s’ha millorat la capacitat econòmica de les persones que viuen en residències mitjançant la recuperació de les pagues extraordinàries al juny i desembre. A més, la Conselleria està treballant per a canviar el sistema de valoració dels expedients de dependència per a agilitzar la seua gestió i evitar embossos, substituint l’anterior model, integrat per sol 18 valoradores per a tota la Comunitat, per un altre, dotat amb 6,3 milions d’euros en 2016, en el qual participen els professionals dels serveis socials municipals i que estiga acompanyat per un pla de formació i capacitació i dotat dels mitjans personals i tècnics necessari.

Pagament de la retroactivitat

Mónica Oltra ha recordat que el Consell ha destinat 28 milions d’euros per a abonar tots els retards de pagament heretats del govern del PP en concepte de retroactivitat fraccionada, que afectaven a 5.914 persones en situació de dependència que ja estaven incorporades al sistema i que en molts casos havien d’esperar fins a 2019.

Així mateix, s’ha simplificat i agilitat els tràmits per a permetre el pagament de la prestació de cuidador no professional als hereus de les persones que van morir sense rebre les ajudes, la qual cosa ha suposat el pagament d’altres 8,7 milions d’euros de dubte que l’Administració tenia pendents amb 1.712 famílies.

D’esta forma, el nou Consell “ha posat remei als quatre maltractaments als quals l’anterior Govern va sotmetre a estes persones, com són: una llista d’espera que va generar un tap de 45.000 persones; el no reconeixement de la retroactivitat durant anys; el fraccionament del pagament d’esta retroactivitat una vegada es va reconèixer ; i el maltractament als hereus de les persones que van morir i no van arribar a entrar en el sistema”.