Bota al contingut principal

 

  • El protocol firmat i no culminat per l’aleshores Ministre José Blanco i la consellera Isabel Bonig no tenia en compte l’infrafinançament i la marginació històrica en inversions de l’Estat a l’hora de repartir responsabilitats pressupostàries entre les administracions.

 

El diputat de Compromís, Josep Nadal, s’ha referit a les declaracions realitzades per la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, qui ha assegurat que el seu partit reclamarà la inversió de l’Estat per al Tren de la Costa si la Generalitat assumeix el 50% del seu cost, cosa a què es va comprometre ella com a consellera d’Infraestructures l’any 2011.

Segons afirma Nadal “des de Compromís ja vam denunciar que l’orige de tot açò, el Pla de Rodalies anunciat pel Ministre de Foment, José Blanco, i el President de la Generalitat, Francisco Camps, l’any 2010 no era més que un power point propagandístic utilitzat en una roda de premsa, el temps ens va donar la raó i tot allò es va quedar en paper mullat, cap obra va ser executada dels 3.400 milions d’euros de pressupost anunciats”.

L’anunci del Pla de Rodalies “fantasma” de 2010 va tindre un segon capítol protagonitzat precisament per Isabel Bonig a l’octubre de 2011 quan va signar amb el ministre Blanco un conveni per a la construcció del Tren de la Costa. Segons va informar aleshores Bonig el pressupost de la construcció d’esta infraestructura rondava els 1.300 milions d’euros, dels quals 560 s’havia de far càrrec el ministeri i de la resta, uns 770, la Generalitat; 531 a través d’aportació pròpia i la resta, amb participació pública-privada.

Per a Nadal “és de tindre molta poca vergonya què la presidenta del PPCV reclame ara a la Generalitat una aportació que l’executiu al qual pertanyia no va fer front en el seu mandat i sobre una infraestructura que en el moment en què el seu partit va accedir al govern central es va oblidar de reivindicar. A més des de Compromís volem deixar clar que considerem eixe conveni signat per Bonig lesiu per als interessos valencians en no tindre en compte l’infrafinançament i la marginació històrica en inversions de l’Estat a l’hora de repartir responsabilitats pressupostàries entre les administracions”.

“Declaracions com les de Bonig venen a reforçar el menyspreu i la falta de respecte amb que el Partit Popular està tractant a la nostra terra. En el que portem d’any 2016, segons indica la Cambra de Contractistes de la Comunitat Valenciana del total de licitacions fetes per l’Admistració General de l’Estat només un 2,6% pertanyen a nostre territori; quan tenim una població d’un 10,59% respecte al total de l’estat. Aquesta marginació sistèmàtica en inversions i infrastructures perjudica greument la qualitat de vida i les possibilitats de creixement econòmic de la nostra terra”.

“En comptes d’intentar ofegar encara més el pressupost de la Generalitat, Isabel Bonig hauria de pressionar el Govern de Rajoy per què deixe de discriminar la nostra terra. El Tren de la Costa és una reivindicació històrica dels valencians i el partit de Bonig no ha fet res a Madrid ni a València per a aconseguir-la”, ha conclòs Nadal.