Bota al contingut principal

 

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha volgut posar en valor la importància dels Consells Agraris Municipals després que l’intent fallit de tancament del Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, els posara en entredit.

Baldoví ha recordat que segons l’article 49 de l’Estatut d’Autonomia Valencià la Generalitat Valenciana té competència exclusiva en Agricultura, reforma i desenrotllament agrari, i ramaderia. Els Consells Agraris Municipals estan regulats per la Llei 5/1995 de 20 de març, de la Generalitat Valenciana. En esta llei Autonòmica es regulen el funcionament, composició i competències dels Consells Agraris Municipals, respectant la potestat d’autoorganització dels municipis, característica de la seua autonomia constitucionalment garantida.

“Per tant, -ha afegit el parlamentari de Compromís- la petició del Ministre Montoro, de la que després va haver de desdir-se, de dissoldre els Consells Agraris de localitats com València o Torrent, suposen una invasió de competències del Ministeri respecte la Generalitat, que és la que té les competències exclusives en matèria agrària, i al mateix temps un atac a l’autonomia municipal, ja que els Consells Agraris regulen algunes competències dels municipis com la conservació de vies i camins rurals o la guàrdia rural”.

Així mateix Baldoví ha volgut ressaltar que la desaparició dels Consell Agraris suposaria un atac a la democràcia i a la participació ciutadana del sector agrari i ramader, ja que este òrgan és l’únic de l’administració local on els representants dels llauradors i ramaders poden presentar directament les seues propostes i reivindicacions a l’administració local que és la més propera al ciutadà i la que ha de conèixer de primera ma els problemes del sector.