Bota al contingut principal

 

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat “la importància de la feina que realitzen els empleats públics d’emergències”. “Des del Consell volem posar en valor del que aquests treballadors fan per lluitar contra el foc, garantir la seguretat de les persones i la nostra salut”, ha assenyalat.

“Des del Govern valencià defensem les nostres plantilles d’empleats i empleades públiques són la garantia que tinguem els drets i la vida digna coberta”, ha afirmat.

Oltra ha fet aquestes declaracions durant la seva visita a l’Aeròdrom de Castelló, on ha pogut conèixer de primera mà els mitjans de prevenció i extinció d’incendis i d’atenció mèdica de la Generalitat amb base a aquestes instal·lacions, dotades d’una brigada helitransportada, mitjans aeris ( tant avions com helicòpters), així com un helicòpter sanitari per a l’atenció d’emergències.

Durant la seva visita, la vicepresidenta ha assenyalat que un dels problemes més greus “és que en pocs anys es jubila la plantilla d’extinció d’incendis, per tant, és important que des del públic defensem les nostres plantilles d’empleats públics”.

Per a Oltra, “els serveis públics estan per atendre coses tan importants com les emergències, extingir els incendis forestals o atendre la nostra salut. Aquests diners està ben invertit, no és una despesa, és una inversió, i, per tant, el Govern valencià posarà l’accent en tenir el personal suficient i la formació suficient i els protocols més eficaços que puguem tenir “.

En aquest sentit, ha criticat l’actitud del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que dóna prioritat a una Llei d’Estabilitat Pressupostària imposada a les comunitats autònomes que prioritza el sostre de despesa, els acords de no disponibilitat i impedeix la contractació de més personal públic , segons ha destacat.

“Aquestes retallades que ens imposen des del Govern d’Espanya -ha explicat- ens porten a no poder contractar persones quan altres es jubilen. I això és dramàtic perquè sí algú es jubila i no se substitueix la plaça, en un termini de 6 a 10 anys ens vam quedar amb la meitat de la plantilla i, per tant, no es poden atendre les emergències, els serveis públics ni la vida digna de les persones “.

“La rebaixa fiscal de Montoro, ha suposat una minva d’ingressos de l’Estat espanyol de més de 4.000 milions d’euros, que són les retallades que ens imposen a les autonomies amb unes rebaixes que l’únic que fan és impactar en els drets de les persones , i això és una cosa que no acceptarem des del Consell “, ha agregat.

“Volem tenir uns serveis públics que garanteixin un servei medicalitzat que salvi vides i eviti seqüeles, brigades d’extinció d’incendis i una resposta ràpida. Això és qualitat de vida i preservar els nostres drets”, ha conclòs.

Brigada helitransportada i visita als recursos aeris d’extinció i sanitari

Oltra també ha mantingut una trobada amb els brigadistes de la unitat helitransportada de l’Aeròdrom de Castelló, integrada per bombers forestals amb capacitat per actuar immediatament en qualsevol punt del territori en 10-15 minuts, fins i tot aquelles de més difícil accessibilitat, gràcies a la utilització de helicòpters.

En el recorregut per l’aeròdrom s’ha pogut veure un despatx automàtic, “un dels protocols que funcionen al nostre territori i que altres comunitats autònomes volen implantar, que permet que, en el moment en què hi ha una sospita d’un foc, pugui sortir directament una brigada de vuit homes per determinar si cal donar una resposta o es tracta d’una falsa alarma “.

També s’han traslladat a la zona en la qual es troben els mitjans aeris d’extinció mòbil (helicòpters) i d’ala fixa (avions), entre els quals hi ha avions terrestres, amb capacitat per a 3.300 litres d’aigua de càrrega, i amfibis, que poden operar des dels principals embassaments de la zona i des de la costa.

D’altra banda, s’ha reunit amb el personal mèdic que treballa amb l’helicòpter sanitari, per conèixer com es fan els trasllats en l’helicòpter medicalitzat, que funciona com un SAMU, el que estalvia els temps de resposta i facilita l’atenció en territoris com Castelló, molt muntanyós i amb pobles molt allunyats que tenen dificultat per arribar a centres hospitalaris.

La Comunitat Valenciana compta amb sis brigades helitransportades: dos a la província de Castelló (la de Castelló que avui es visita i una altra a Tírig); dos a Alacant (amb base a la muntanya de Cocoll i a Mutxamel) i dos més a la província de València (Set Aigües i Enguera), formades cadascuna d’elles per entre cinc i vuit bombers especialitzats en forestal.

A més de la seva participació en les tasques d’extinció, una de les primeres missions d’aquests professionals és valorar les característiques de l’incendi i emetre imatges immediates a les centrals de comandament, el que permet una actuació molt més eficient.

Crida a la responsabilitat en la prevenció d’incendis

En la seva visita a Castelló la vicepresidenta també ha recorregut algunes de les zones afectades per l’incendi forestal iniciat el passat 25 de juliol, controlat aquesta mateixa setmana, i que ha afectat 1.534 hectàrees dels termes municipals d’Artana, Onda, Tales, Alcúdia de Veo i Eslida, de les que 927 es troben en espai protegit del Parc natural de la Serra d’Espadà.

En aquest sentit, ha reiterat la importància de “la implicació i col·laboració de la ciutadania per a evitar que es produeixin incendis com aquest”. “Els boscos són els nostres pulmons, són els nostres paisatges, són la font de riquesa econòmica per a tota la població i hem de cuidar-los entre tots i totes”, ha afegit.