Bota al contingut principal

El diputat de Compromís a les Corts, Paco Garcia Latorre, ha presentat una iniciativa perquè el Govern central transmeta la seua condemna al govern de Rabat per la incursió de l’exèrcit marroquí en territori sahrauí, a la zona del Gargarat, ocorreguda el passat 11 d’agost.

Els fets es van produir quan un comboi de les forces armades marroquines fou mobilitzat i creuà a l’altra banda del mur, al seu pas per Gargarat que està controlada per la Missió de les Nacions Unides per al referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO). Arran d’aquest fet, el secretari general del Front Polisari va enviar una protesta formal al secretari general de l’ONU i al Consell de Seguretat perquè es prengueren les mesures oportunes a la major brevetat, per a reduir l’augment de la tensió en la zona i evitar un revifament de possibles enfrontaments armats.

Segons Garcia Latorre, “estos fets en territori de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) signifiquen una flagrant violació de l’alt el foc de 1991 per part de l’exèrcit del Marroc. Una situació que a hores d’ara és molt tensa perquè al sud del Sàhara Occidental continuen front a front forces de seguretat de l’exèrcit del Marroc i del Front Polisari”.

“I mentre la tensió creix en la zona, el govern espanyol no es pronuncia i continua donant l’esquena a l’agressió dels drets humans que es cometen habitualment en aquest territori, evitant fer una condemna contundent dels abusos contra el poble sahrauí”.

“A més a més, tampoc podem oblidar que el govern central té una responsabilitat amb el Sàhara, però ha triat plegar-se a les demandes del Marroc. I dins d’aquesta traïció al poble sahrauí s’emmarca també la celebració, pendent des de fa 41 anys, d’un referèndum d’autodeterminació de la RASD”.

“Volem que d’una vegada per totes el Govern de Madrid s’implique amb el Sàhara. I per això proposem que les Corts demanen a l’Executiu central que faça pública la seua condemna dels fets del passat mes d’agost en territori sahrauí, transmetent-la al  govern del Marroc i a totes les autoritats internacionals”, ha conclòs el diputat Paco Garcia Latorre.