Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que el seu departament està treballant per un model que “dignifique” el servei públic d’atenció residencial a les persones majors i dependents, després de 20 anys d’un govern que “en 17 anys no va obrir ni una sola residència pública i va apostar exclusivament pel creixement de centres privats”.

Així ho ha explicat durant la seua compareixença, a petició pròpia, en la comissió de Política Social i Ocupació dels Corts, on ha informat sobre les actuacions dutes a terme després de les informacions aparegudes sobre el tracte que va rebre un usuari en la residència de persones majors dependents de Carlet.

La vicepresidenta ha explicat els antecedents d’un centre que ha patit durant 19 anys els efectes d’un sistema “encarregat d’alimentar l’opinió que el públic és deficient i d’apostar per les polítiques de privatització. Això ha donat lloc a situacions com les de Carlet, que s’ha vist “agreujada” amb les retallades de l’anterior govern del PP i per les restriccions pressupostària imposades pel Govern central.

Antecedents

Les dimensions del centre de Carlet, que compta amb 520 places, una plantilla de 199 treballadors i un disseny arquitectònic poc funcional, ha dificultat el control i l’atenció als residents. No obstant això, la vicepresidenta ha assenyalat que el servei d’Acreditació i Inspecció de Centres i Serveis va rebre durant el període del 2011-2015 un total de 329 queixes o denúncies de residències de persones majors dependents de la Comunitat Valenciana, 6 d’elles procedents de la Residència de Carlet, la qual cosa suposa un 2% del total de les mateixes.

Respecte a les queixes i denúncies durant aqueix període, la vicepresidenta ha volgut ressaltar que, de les 329 rebudes de centres residencials de persones majors, “el 16,5% corresponen a residències de titularitat de la Generalitat, mentre que el 83,5% corresponen a centres privats”.

La vicepresidenta ha explicat que, donada la situació “d’abandó” que ha patit en els últims anys la residència de Carlet, des de desembre del passat any s’han realitzat diverses visites i s’han mantingut reunions amb l’adreça del centre en diverses ocasions, tant la vicepresidenta com la directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, la directora territorial de València, així com personal del servei d’inspecció.

La vicepresidenta ha assenyalat que, per a acabar amb aquests successos, és necessari treballar per un canvi de model en què es prevalga “l’autonomia enfront de la dependència”, i en el qual es vol substituir “els macrocentres” com Carlet per residències que se semblen “més a una llar, a una casa”.

“En cada residència que he visitat enguany els problemes sempre són els mateixos i les queixes dels treballadors també, i és l’abandó que durant anys ha patit aquest sector”, ha manifestat, i ha avançat que els serveis de la conselleria ja estan estudiant un canvi de projecte a Carlet que permeta “una atenció òptima a les persones residents”.