Bota al contingut principal

Segons ha assegurat el diputat de Compromís a Les Corts, Paco Garcia Latorre, “la Llei 13/2009, de reforma de la legislació processal per implantar la nova oficina judicial, mai va ser desenvolupada pels anterior governs valencians, el que va convertir el nostre territori en una de les poques autonomies sense comptar amb este nou model d’organització judicial”.

En 2011 es va crear i dissenyar l’estructura necessària per fer possible la participació i coordinació dels diferents actors en el procés d’implantació, però les comissions de treball i grups creats mai van arribar ni tan sols a constituir-se.

Per a Garcia, el Govern Valencià sorgit de l’acord del Botànic, a través de la Consellera de Justícia, Graciela Bravo, ha donat un impuls qualitatiu i quantitatiu a la creació i implantació de l’Oficina Judicial. Així,s’ha publicat esta setmana al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana la creació del Servei Comú Processal i d’Assumptes Generals en 35 partits judicials. Un pas més en millorar l’eficàcia, l’eficiència i la prestació d’uns serveis judicials en òptimes condicions a la ciutadania que acudeix als jutjats valencians.

Este va ser un compromís adquirit al Parlament Valencià amb l’aprovació del Pressupostos de 2016, on es va posar èmfasi en què la justícia tenia que deixar d’estar oblidada i menyspreada, i passar a ser la protagonista del programa de treball del nou Consell, incorporant noves inversions i actuacions, tant en millora de les infraestructures com la de creació i dotació de nous serveis, com l’oficina judicial.

Modernitzar i racionalitzar

En una primera fase, durant el primer semestre de l’any, s’ha treballat en implantar serveis comuns generals en tots els partits judicials. Ara, en el  segon semestre de 2016, els esforços van a centrar-se en la implantació d’estos serveis comuns processals. La conselleria de Justícia destinarà prop de 3 milions d’euros en la implantació del nou model d’oficina judicial.

“Este nou model judicial -apunta Garcia- es basa principalment en l’establiment d’una racionalització de recursos, implementació de noves tecnologies, la compactació de funcions de serveis comuns, la millora de suport a la funció jurisdiccional, el reforçament de mecanismes de direcció i la informació i la comunicació con a eina principal de treball, entre altres elements que volen fer de l’Administració de Justícia un servei àgil i útil als usuaris”.

Per a Compromís amb estos nous serveis distribuïts en tot el territori valencià el Consell avança en la necessitat de modernitzar i racionalitzar tots els òrgans judicials de l’àmbit territorial, permetent dotar als partits judicials d’uns serveis comuns més operatius.